Ovo je jedina voćka koja zapravo liječi mamurluk - Volim Podgoricu

Ovo je jedina voćka koja zapravo liječi mamurluk

Naučnici su konačno uspjeli da pronađu lijek protiv mamurluka koji zapravo funkcioniše – i velika je vjerovatnoća da ga već imate kod kuće.

Australijski naučnici iz centra CSIRO otkrili su da konzumiranje kruške ili soka od kruške prije opijanja može značajno da smanji simptome mamurluka dan poslije – posebno gubitak pamćenja i manjak koncentracije.

Naučnici su se do sada pozabavili samo azijskom i korejskom kruškom, koja se često koristi kao lijek za mamurluk u Aziji, ali planiraju da prošire istraživanje i vjeruju da isti efekat može da se dobije i sa našom, zapadnjačkom kruškicom.

Evo o čemu se radi – neki od sastojaka iz ove voćke pomažu da se alkohol bolje razgradi u organizmu. Mani Nokes, naučik koji je sproveo ovo istraživanje, kaže da su u toku eksperimenta primijetili da oni ljudi koji jedu kruške pre izaska u grad, sutra imaju manji nivo acetaldehida u krvi. To je, inače, toksični proizvod metabolizma alkohola zbog kojeg i dolazi do mamurluka.

– Sveopšte stanje mamurluka, koje se mjeri po 14 simptoma ovog stanja, značajno je smanjeno kod grupe koja je pila pravi sok u odnosu na one koji su uzimali placebo. Rezultati se najbolje vide sa koncentracijom sjutradan – rekao je on.

On naglašava da se sok pije prije alkohola, a ne sjutradan, nakon što je šteta već načinjena.

– Kad već imate mamurluk, nema dokaza da će vam ova voćka zapravo pomoći – ističe on.

Oni koji su pili 220 mililitara soka od kruške prije alkoholisanja takođe su sjutradan prijavili manji nivo preosjetljivosti na jako svjetlo i zvukove.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com