Rusija uvodi recipročne sankcije: Nek se spremi Crna Gora! - Volim Podgoricu

Rusija uvodi recipročne sankcije: Nek se spremi Crna Gora!

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev naložio je danas da se razmotri pitanje proširenja spiska zemalja kojima će biti uvedene ruske kontrasankcije.

On je izjavio da vlada može da se obrati predsjedniku države Vladimiru Putinu sa zahtjevom da proširi spisak zemalja kojima se uvodi prehrambeni embargo, prenose ruski mediji.

Prema njegovim riječima, to može da pogodi nekoliko zemalja koje su podržale sankcije protiv Rusije, ali kojima nisu uvedene ruske kontrasankcije.

Prošle sedmice se šest zemalja Evrope – Crna Gora, Albanija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Ukrajina – pridružilo produžetku sankcija EU protiv Rusije.

Medvedev je naložio  da se pripremi proširenje spiska zemalja koje su se našle na udaru ruskih kontrasankcija.

„Evo šta bih zamolio da uradite: sudeći po informacijama kojima raspolažemo, cio niz zemalja na koje se one ne odnose, uveo je recipročne mjere, bar prema saopštenju predstavnika EU. Potrebno je obraditi ovo pitanje i u slučaju da je ovakva odluka donijeta, pripremiti obraćanje predsjedniku o dopuni ukaza sa dodatnim brojem zemalja koje podržavaju takvu odluku prema Ruskoj Federaciji“.

Medvedev je podsjetio da se radi o zemljama koje ranije nisu podržavale antiruske sankcije i na koje se, prema tome, nisu odnosile recipročne mjere Rusije.

„Zamolio bih Ministarstvo poljoprivrede i vladin aparat da se ovo pitanje konačno razjasni i da se u slučaju potrebe pripremi obraćanje Vlade o promjeni akata koje smo donosili i predloga o dopuni ukaza predsednika“, naglasio je šef Vlade.

Medvedev je takođe saopštio da će lično stati na čelo komisije o zameni uvoza. Ona će imati dvije podgrupe — za civilnu i vojnu industriju.

Pres sekretar šefa države Dmitrij Peskov je izrazio uvjerenje da će predsjednik Rusije Vladimir Putin podržati predlog premijera Dmitrija Medvedeva za proširenje spiska zemalja kojima će biti uveden prehrambeni embargo.

“Mogu sa velikom sigurnošću da pretpostavim da je ovdje osnovni princip – princip reciprociteta”, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li će šef države podržati zahtjev vlade o proširenju spiska zemalja na koje će odnositi uzvratne mjere.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com