Kroz Sozinu prošlo više od 22 miliona vozila - Volim Podgoricu

Kroz Sozinu prošlo više od 22 miliona vozila

Ministar saobraćaja  pomorstva Ivan Brajović obišao je danas, povodom deset godina od izgradnje tunela Sozina i aktuelne turističke sezone, preduzeće Monteput, poslovnu jedinicu za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar–Boljare to jest prioritetne dionice Smokovac–Uvač-Mateševo i tunel Sozina. Prema podacima, za deset godina kroz tunel je prošlo 22 miliona vozila.

Svjedoci smo ovih dana, pojačanog obima saobraćaja na crnogorskim saobraćajnicama, izuzetak nije ni tunel Sozina koji za prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast prometa vozila u odnosu na isti period prošle godine i to 12, 2 odsto”, rekao je Brajović.

Zaključno sa 2014, od putarine, zatim od izdavanja bilborda i kamata na depozite, prihodovano je 67.3 miliona eura

“U toj strukturi putarina čini 99 odsto. Prošle godine ostvareno je 7.2 miliona eura prihoda, što je jedan odsto više nego 2013. Zbog povećanja i broja vozila i prihoda, ocjenjujemo ga dobrim rezultatom, posebno imajući u vidu ukupni poslovni ambijent u Crnoj Gori i okruženju”, rekao je Brajović.

Izgradnja tunela Sozina koštala je oko 74 miliona eura, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, a Evropska investiciona banka odobrila je kredit od 24 miliona.

“Godišnja rata kredita sa kamatom je oko 2.2 miliona  eura, a rok za vraćanje cijelog iznosa je do 2030. godine. Kredit će se vraćati u skladu sa ugovorenim planom otplate i rata će svake godine biti manja, s obzirom da je veći dio kamate na kredit otplaćen ranije”, rekao je Brajović.

Tunel Sozina nalazi se na koridoru auto-puta Bar–Podgorica–Andrijevica–Boljare i povezuje primorsku regiju sa centralnim dijelom Crne Gore.

Dužina tunela je 4.189 metara, dok su ulazni portali na 192 metra nadmorske visine.

“Tunel je u odličnom stanju, ali je potrebna dnevna pažnja i održavanje – tekuće i investiciono. Deset godina je dug period i potrebno je zbog uvođenja savremenih tehničkih dostignuća, stalno praćenje i ulaganje, da bi tunel bio bezbjedan za građane i funkcionalan, kao što je bio do sada.  Od 2006. do 2014. godine u nabavku osnovnih sredstva, izgradnju pomoćnih objekata, modernizaciju sistema za naplatu, eksproprijaciju zemlji- šta i drugo uloženo je 5.3 miliona eura”, rekao je Brajović.

Kako je dodao, podaci pokazuju opravdanost ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, pokazuju da novi objekti i saobraćajnice generišu  saobraćaj I da se pored analiza, u živom sistemu, kao što to saobraćaj  jeste, ne može precizno predvidjeti protok saobraćaja.

“Na početku izgradnje ovog objekta bilo je mišljenja da se investicija neće moći sama vratitiiI da će postati opterećenje za crnogorske javne finansije, a evo danas imamo drugačije činjenice. Procjene protoka saobraćaja kod izgradnje velikih infrastrukturnih projekata baziraju se na postojećim tokovima  i ne mogu precizno predvidjeti koliko će se nakon izgradnje promijeniti navike putnika i sama mobilnost. Za donošenje odluka kada je u pitanju izgradnja kapitalnih infrastrukturnih objekata, ne može samo ekonomski, odnosno finansijski faktor biti dominantan, potrebna je dugoročna vizija razvoja države i njenih resursa, ravnomjernog regionalnog razvoja, ali sa definisanim prioritetima”, objasnio je Brajović.

Brajović se nakon obilaska komandnog centra koji je osnov za kvalitetno i bezbjedno odvijanje saobraćaja u ovom objektu, sa direktorom Monteputa Osmanom Nurkovićem i direktorom tunela Sozina Andrejom Mihailovićem uvjerio da su svi kapaciteti i ljudstvo maksimalno angažovani i spremni za brzu reakciju u nepredviđenim situacijama.

Ova posjeta je bila prilika da se resorni ministar upozna i sa kapacitetima i opremom za reagovanje i u incidentnim situacijama, to jest posebnom protivpožarnom jedinicom koja je na samom lokalitetu 24 časa, spremna da reaguje samostalno u prvim  momentima eventualnih nezgoda.

Tokom radnog sastanka u Poslovnoj jedinici koja upravlja projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare  ministar je sa saradnicima razgovarao o kapacitetima i angažovanosti ove jedinice kao i planovima za pripremu realizacije narednih dionica na autoputu Bar–Boljare.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com