MEDOJEVIĆ: Tajkuni koji duguju milijardu i po su najveći problem Crne Gore - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ: Tajkuni koji duguju milijardu i po su najveći problem Crne Gore

Nova klasa kapitalista u Crnoj Gori duguje državi, dobavljačima i bankama preko 1,5 milijardi eura, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta , Nebojša Medojević i naglasio da je to najveći problem crnogorske privrede i finansijskog sistema.

„Dugovanja privatnog sektora, odnosno režimskih tajkuna, koje od bankrota štiti režimski Privredni sud, kontaminirala su čitav privredni sistem i ugrozila likvidnost i privrede i budžeta. Banke koje su kriminalnim i koruptivnim šemama njihovih uprava sa režimskim tajkunima odobravale kredite bez adekvatnih obezbjeđenja, u periodu od 2008. do 2010. napravile su balon nenaplativih kredita koji sa svim kamatama dostiže milijardu EUR, zbog čega su kamate u Crnoj Gori najveće u Evropi“, kazao je Medojević.

Zbog zaštite Privrednog suda, kako je dodao, najveći dužnici i dalje posluju u sistemu i ne plaćajući dugove, kontaminiraju okruženje, a banke smanjuju plasmane privredi u strahu od neplaćanja.

Prema njegovim riječima, država povećava represiju prema malim i srednjim preduzećima, od kojih se traži naplata svih poreza, a stoji nemoćna pred najvećim dužnicima od kojih ne može da naplati preko 500 miliona eura poreskog duga.

„Siva ekonomija se drastično povećala, pa je samo zbog šverca cigareta budžet u minusu oko 40 miliona eura godišnje. Sve veći broj malih i srednjih preduzeća ili smanjuje svoju privrednu aktivnost ili ulazi u zonu stečaja i prestaje da radi, pa se broj nezaposlenih stalno povećava“, naveo je Medojević u saopštenju.

Krajnji efekat ovakve ekonomske politike je, kako je ocijenio, stalni rast broja nezaposlenih, pa od otprilike 354 hiljada radno aktvnih stanovnika radi oko 174 hiljade.

On je podsjetio da, uz to, domaćinstva duguju oko 139 miliona eura za račune za struju i 844,7 miliona eura bankama, pa je jasna slika strukturnog i masovnog siromaštva u Crnoj Gori.

„Ekonomski sistem zasnovan na opasnoj neoliberalnoj dogmi primitivnog pljačkaškog kapitalizma, iz temelja je promijenio strukturu privrede, pa je od 2006. godine do danas broj zaposlenih u proizvodnji smanjen 77 odsto, što je dovelo do kolapsa domaće proizvodnje, pa je samo 16 odsto uvoza pokriveno izvozom. U međuvremenu je broj zaposlenih koji platu primaju iz budžeta porastao 120 odsto“, naveo je Medojević.

Državni dug je, kako je dodao, 2006. godine bio oko 700 miliona EUR, a danas je 2,44 milijarde eura.

„Za devet godina nezavisnosti zadužili smo se za 1,7 milijardi EUR, a broj zaposlenih je porastao za 23,37 hiljada, od čega najviše u državnoj upravi 10,67 hiljada, trgovini 6,4 hiljade, turizmu i ugostiteljstvu tri hiljade, građevinarstvu 2,36 hiljada. Nije teško zaključiti da smo ovih 1,7 milijardi eura novog duga pojeli i popili i potrošili za plate partijski zaposlenim parazitima u državnoj upravi i na kupovinu uvoznih proizvoda“, rekao je Medojević.

On je kazao da građani moraju otvoriti oči i shvatiti da im ovakav sistem koji je izgradio režim, ne daje ni minimalnu šansu da izađu iz siromaštva i da njihova djeca neće moći da se školuju i dobiju posao od kojeg će moći dostojanstveno da žive kao ljudi.

Sistem je, kako je naveo, napravljen da se održava stalnim zaduživanjem i kada se dostigne maksimalni nivo duga, koji režim može da servisira novim zaduženjima, on će morati da otpušta ljude iz državne uprave i smanjuje plate i penzije, a da povećava poreze.

„Ne postoji drugi scenario. Svi ekonomski problemi, nezaposlenost, siromaštvo, dugovi, nastali su u bolesnom političkom sistemu, kao posljedica pogrešnih političkih odluka režima, koje su bile motivisane ličnim interesima i nezajažljivom glađu za novcem“, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, problemi nastali u političkom sistemu, jedino se mogu rješavati političkim sredstvima.

„Zato DF nudi jedini mogući odgovor. Proteste i pobunu osiromašenih, opljačkanih, obespravljenih građana, koji ne žele da njihova djeca budu sluge djece režimskih lopova“, zaključio je Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com