PODGORICA: Veče sjećanja na stradale i prognane u Oluji - Volim Podgoricu

PODGORICA: Veče sjećanja na stradale i prognane u Oluji

U knjižari Matice srpske u Podgorici večeras je održan skup pod nazivom „Veče sjećanja na stradale i prognane“, povodom 20.godišnjice zločinačke akcije hrvatske vojske „Oluja“ u kojoj je protjerano preko 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, a oko dvije hiljade ubijeno.

Govoreći o povodu skupa protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske Bogoslovije, kazao je da hrišćanskom biću ne priliči malovjerje, posustalost i očejanje.

„Primjeri velikih narodnih stradanja navedeni su u Bibliji i desili su se hiljadama godina prije „Oluje“. Izabrani Božiji narod, starozavjetni Izrailjci, nekoliko puta su raseljavani na silu i odvođeni u političko ropstvo, gonjeni sa svoga ognjišta, iz svoje svetinje, ali nikad nijesu zaboravljali da su u Božijim rukama, i da Gospod može obnoviti njihov život, i njihovu otadžbinu. Biblija obiluje primjerima koji kazuju da iz svakog narodnog stradanja izlazi nova snaga, novi osjećaj zajedništva, i nova vjera u Božiju pomoć“ – podsjetio je rektor Cetinjske Bogoslovije.

On je istakao i da slovenski narodi nikada ne bi imali prevod Svetog Pisma, i da nikada ne bismo imali Bibliju prevedenu na srpski jezik, da nije bilo jevrejskog stradanja, i nasilnog odvođenja u egipatsko ropstvo, u 3. vijeku prije Hrista, kada se stvorila potreba da se, po prvi put u istoriji, ova sveta knjiga, prevede na jezik koji nije jevrejski.

„Blagodareći toj potrebi, i toj velikoj narodnoj nevolji naroda koji je u rasijanju i izgnanstvu, svi svjetski narodi, pa i naš, imaju danas Bibliju prevedenu na svoj jezik“ – rekao je o. Gojko Perović.

Svoje obraćanje on je zaključio pozivom, „da ne smijemo biti malodušni, da ne smijemo klonuti duhom i misliti o sebi sve najgore, jer je grijeh pred Bogom, za sve koji se zovu hrišćani, utapati se u trenutne nevolje, i nemati pouzdanje u Boga, da On, sve može obnoviti i sve može, vratiti u svoju prvobitnu slavu“.

Kako je kazao Milenko Jovanović, predsjednik Saveza udruženja raseljenih i izbjeglih u Crnoj Gori, dani progona Srba iz Republike Srpske Krajine, za cio svijet ostaće vječno upamćeni.

„Kilometarske kolone traktora, kamiona i automobila, punih ljudi krenulo je bježeći pred kamama povampirenih Pavelićevih bojovnika, osokoljenih podrškom ključnih aktera u tzv. međunarodnoj zajednici, u spašavanje golih života, ostavljajući iza sebe sve što su imali i čitav svoj život koji su živjeli, a mnogi od njih, nestali su, i za njima se zvanično još uvijek traga – kazao je Jovanović.

“Za razliku od akcije „Oluja“, ključni akteri odnosno progonitelji, na Kosmetu su bili pripadnici KFOR-a i NATO-a. Imao sam nesreću da i lično doživim gotovo identičnu sudbinu u junu 1999.godine, sve sa istim epilogom kada je riječ o nekažnjavanju odgovornih za masovni progon, koji je kao i u Hrvatskoj, pratilo paljenje crkava, domova, prekopavanje grobalja, čerečenje pravoslavnih sveštenika, ubijanje žena i djece“ – naveo je Jovanović.

On je naglasio da će, uprkos sramnim naporima da se “Oluja” danas predstavi kao borba Hrvatske za slobodu ona ostati upamćena kao primjer jednog od najbrutalnijih etnički i nacionalno motivisanih ratnih zločina koji se desio na tlu Evrope nakon završetka Drugog svjetskog rata.

„Pravo je čudo da nas ima i živih, i da se danas možemo makar i ovakvim povodima okupljati, kolika se sila kanibala, beščasnika i agesora tih devedesetih godina minulog vijeka bila urotila protiv srpskog naroda i srpskih zemalja. Nije, ih, zašto prećutati, ni danas mnogo manje, ali srećom svoj krvavi pir nisu u stanju da dovrše, jer im se na tom putu, u tom monstruoznom naumu, ispriječila, izronivši kao feniks, kada je bila najpotrebnija obespravljenima i namučenima, naša vjekovna zaštitnica i najveća nada – nama jednovjerna Rusija – podvukao je Jovanović.

Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik Informativnog portala IN4S, je rekao da je mnogo datuma u srpskoj istoriji koji bi se mogli izdvojiti kao dani sjećanja, ali se datum kada se desila „Oluja“, veli, razlikuje od drugih srpskih usuda u mnogo čemu.

„Dvjesta hiljada vojnika i policajaca međunarodno priznate države Hrvatske je prognalo oko 250 hiljada svojih stanovnika srpske nacionalnosti. Imali su podršku najjače međunarodne kriminalne organizacije opremljene avionima među kojima i „Avaksom“. U tih par dana iz Kninske Krajine je prognano više od četvrt miliona ljudi, a uništeno i zapaljeno je 25.000 kuća i 13.000 privrednih objekata, 78 pravoslavnih svetinja, svi industrijski pogoni su uništeni… Sama zločinačka akcija „Oluja“ je odnijela više od 2.600 života, među kojima je bilo i male djece– podsjetio je Raičević.

Po njegovim riječima, međunarodna zajednica nije pokazivala interesovanje za stradanje hrvatskih građana jer su srpske nacionalnosti i pravoslavne vjere. Praksa ignorisanja Srba i srpskih patnji, kako je naglasio, potvrđena je i večerašnjim skupom u Knjižari Matice srpske na koji su uredno pozvani diplomatski predstavnici 13 država, a odazvale su se samo diplomate iz ambasada Srbije i Rusije. „Organizatori Večeri sjećanja na stradale i prognane“ bili su Savez udruženja raseljenih i izbjeglih i Informativni portal IN4S u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Crnoj Gori i Maticom srpskom – društvom članova u Crnoj Gori.

Skupu su, pored ostalih, prisustvovali ambasador Srbije dr Zoran Bingulac i otpravnik poslova ambasade Ruske Federacije Vladimir Gurk sa saradnicima, poslanik u Skupštini Crne GoreMilan Knežević i odbornici u Skupštini grada Podgorice Miodrag Bešović i Goran Radonjić.

Neposredno pred skup u Knjižari Matice srpske pravoslavni sveštenici u crkvi Momišićkih Novomučenika u Podgorici služili su pomen stradalima u „Oluji“.

(in4s.net)

2 komentara

  1. It’s not that I want to replicate your web page, but I really like the style and design. Could you tell me which design are you using? Or was it especially designed?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com