Vučinić: U KAP-u se događa brutalna eksploatacija radnika - Volim Podgoricu

Vučinić: U KAP-u se događa brutalna eksploatacija radnika

U podgoričkom Kombinatu aluminijuma KAP se nakon uvođenja stečaja u junu mjesecu 2013.godine vrši brutalna eksploatacija radnika, koji su zbog svog teškog i krajnje ugroženog socio ekonomskog stanja primorani da bukvalno prodaju svoje zdravlje i život, da bi omogućili ništa više, nego da očuvaju golu životnu egzistenciju i biološki opstanak, poručuje poslanik DF-a i predsjednik Radničke partije Janko Vučinić.

“Radnicima KAP-a su uskraćena najelementarnija radnička prava kao što su pravo na plaćenji godišnji odmor, pravo na bolovanje, pravo na sigurno radno mjesto, pravo na sindikalno organizovanje. Jednostavno rečeno radnici u Kombinatu aluminijuma su ucijenjeni i zloupotrebljeni, na čijojoj se muci i radu stvara profit  koji se preliva u džepove sadašnjeg „poluvlasnika“ KAP-a firme Uniprom , menadžerskog tima za koji se ne zna po koliko hiljada eura dobijaju u zatvorenim kovertama i sve to uz saglasnost stečajnog upravnika, sudije i Privrednog suda”, tvrdi Vučinić.

Kako je dodao, nedavno se sastao sa radanicima KAP-a koji su mi prenijeli njihove neizdržive uslove rada u ovoj fabrici, a ono od čega najviše strahuju je završetak stečaja i dan kada će se konačno znati ko je vlasnik KAP-a i kakav će biti odabir radnika koji će nastaviti da rade.

“Pitaju se  da li će i dalje biti najamnici kao što su bili do sada za vrijeme stečaja i da li će ikada moći doći do sigurnog radnog mjesta i ugovora kojim će im omogućiti stalno  zaposlenje. Ono što je više nego zabrinjavajuće da radnici u KAP-a ne smiju da se oglase, da iznesu u javnost nevolje u kojim su se našli, ne smiju da pitaju za odmor, moraju povrijeđeni i bolesni dolaze na posao jer su u suprotnom na minimalcu od 193 eura umjesto na nadoknadi utvrđenoj zakonom u visini 80 odsto od osnovne zarade. Za plaćenje godišnje odmore stečajna uprava im tvrdi da nemaju pravo, jer to nije po Zakonu o stečaju, a to što se   u toku stečaja odvija proizvodnja, što  se  stiče profit,pune privatni džepovi i od tog se otplaćuje KAP, to je „ po zakonu“. Po tom  zakonu se odvija pljačka nekadašnje društvene imovine i izrabljivanje radnika koji su bili do skoro vlasnici te iste imovine koja se sada pustoši i prodaje u bescjenje pred njihovim očima, a njima od svog nekadašnjeg bogastva su ostale samo ruke i nadnice nedovoljne za goli život”, poručuje Vučinić.

Kako dodaje, da stvar bude još gora i nepodnošljivija niko ne smije da bilo što kaže i iznese u javnost o pravoj torturi koju doživljavaju radnici u KAP-u jer im slijedi izbacivanje  na ulicu.

“Drugi naziv ne postoji  za najprimitivnije tržište rada koje postoji Crnoj Gori. Kao i po običaju državne institucije ćute. Ministarsvo rada, kako mi je rečeno od strane radnika je dobro upoznato sa ovim problemom i  smatra da radnici u KAP-u imaju pravo na plaćeni godišnji odmor ali kako su im rekli, da ironija bude veća, to nije u njihovoj nadležnosti. Čija je? Inspekcija rada, koja se ne oglašava i ne reaguje? Ne čuju se ni nacionalne sindikalne centrale! Ako se ovako postupa u Kombinatu i u Željezari, može se samo zamisliti šta doživljavaju radnici u ostalim mnogo manjim fabrikama i preduzećima. Više je nego jasno šta se tek tamo dešava i kakvi su sve načini izrabljivanja. Poslije svega, još je jasnije da je više nego potreban sveopšti radnički ustanak u Crnoj Gori i pobuna, sa kojom ćemo vratiti ono što je bilo naše ,radničko! I poslije čega  će radnik biti ponovo biti čovjek”, zaključuje Vučinić.

1 komentar

  1. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice procedures and we are looking to trade strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com