Inspektori svako malo kod ugostitelja - Volim Podgoricu

Inspektori svako malo kod ugostitelja

Borba protiv svih oblika sive ekonomije ovog ljeta je u fokusu crnogorskih finansijskih institucija. Najaktivniji su inspektori koji obilaze primorje i pedantno bilježe svaku nepravilnost. Na pojačan nadzor već su se navikli poslodavci i zakonski propisi se uglavnom poštuju, mada ima izuzetaka.

Veći broj privremenih ugostiteljskih i trgovinskih objekata na primorju doveo je i veći broj inspektora na teren. Posebno su zainteresovani za plažne barove.

“Pa bismo vas zamolili da obavijestite odgovorno lice da je Inspekcija rada u vašem objektu kako bi pristupio vršenju inspekcijskog nadzora”, ovako inspektor rada Vlastimir Knežević počinje inspekciju jednog od plažnih barova.

Na česte posjete Inspekcija navikli su i ugostitelji.

“Mi smo prijavljeni svi, sve smo to blagovremeno pripremili što se tiče papirologije, većim dijelom imamo domaće radnike, a za strance smo uradili u roku. Imamo sve papire”, kazao je menadžer plažnog bara “Azzuro” Milan Ješić.

Da kontrole daju dobre rezultate potvrđuju i sami inspektori.

“Konkretno, po pitanju zapošljavanja zakoni se uglavnom poštuju i procedure koje propisuju odredbe zakona o strancima, tako da u ovoj kontroli kojoj prisustvujete imamo poslodavca koji je za sve svoje zaposlene pribavio dozvole za boravak i rad u skladu sa zakonom”, izjavio je inspektor Vlastimir Knežević.

Da bi se radilo po slovu zakona neophodan je marljiv rad inspektora na terenu. Do 1. avgusta pošli su u 16 hiljada posjeta naišli na skoro 9 hiljada nepravilnosti, a najviše su djelovali ukazivanjem na greške.

“Nemamo problema ni što se tiče zdravstvene bezbjednosti, dakle nemamo nijednu prijavu trovanja. Redovno ispitujemo vodu”, saopštila je glavna zdravstvena sanitarna inspektorka Višnja Orban.

Na rad inspektora ove godine, kaže Organ, nije bilo primjedbi. Postupali su po prijavama redovno, ali, ipak, nepravilnosti i dalje ima.

“Najčešće nepravilnosti na koje inspekcija rada nailazi u toku vršenja inspekcijskog nadzora u ovoj sezoni su rad bez ugovora o radu, prijave na obavezno socijalno osiguranje i zapošljavanje stranaca bez dozvole za privremeni boravak i rad”, kazao je inspektor Knežević.

Inspekcijski nadzor i dalje će biti fokusiran na primorske Opštine. U narednom periodu, kako je najavljeno, biće usmjeren na šetališta, plaže, trgovinske objekte, kako bi se suzbila siva ekonomija.

Bobana Zarubica, TVCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com