PROTESTI: Što manje VAŠIH prava, to više NJIHOVIH miliona i jahti - Volim Podgoricu

PROTESTI: Što manje VAŠIH prava, to više NJIHOVIH miliona i jahti

Demokratski front poziva sve zaposlene u Crnoj Gori koje poslodavci ponižavaju, maltertiraju, bijedno plaćaju, tjeraju da rade pod neljudskim uslovima, ne poštuju njihovu ličnost, dignitet i ugrožavaju njihovo dostojanstvo da se pridruže protetstima 27.septembra i da se bore za suštinske promjene ekonomskog modela, kazao je član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević.

Medojević je kazao da se ekonomska politika ovog režima bazira na uništenju sopstvene proizvodnje i rasprodaji resursa.

“Privatizacija je bila osmišljena i organizovana da se državna i društvena imovina prelije u džepove vrha režima i njihovih tajkuna, i to se i desilo. Nova klasa “kapitalista“ koja je nastala pljačkaškom privatizacijom je postala vlasnik privatizovanih preduzeća, sa kojima nijesu znali da upravljaju. Birani po kriterijumu lojalnosti šefu režima, uglavnom po preporuci DB, prvi kapital su stekli kroz švercerske operacije za vrijeme sankcija koje su obavljali pod kontrolom vrha režima i uz direktno učešće DB. Tako je Đukanović, čitavo vrijeme imao potpuni uvid u količine novca koje se obrću u švrecu, ali i u iznose novca koje su ovi tajkuni “zarađivali“ kroz nelegalne krijumčarske operacije tokom 90-tih”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, paralelno sa uništavanjem industrije kao jezgra svake razvijene privrede, režim i službe bezbjednosti su razorile i Sindikat.

“Lideri Sindikata su postali sastavni dio mehanizma pljačkaške privatizacije i sticali ogromna bogastva, pa i sami postajali ozbiljni kapitalisti i poslodavci. Režim je uspio da umrtvi snagu radničkog nezadovoljstva kupovinom sindikalnih lidera, a radnici su ostajali bez posla. Oni koji su zadržali posao kod privatnih poslodavaca, vremenom su izgubili stečena prava za koje se sindikat borio decenijama, tako da, danas, u privatnim firmamam skoro da i ne postoje sindikati niti pojedinačni kolektivni ugovori, pa su prava radnika svedena na golu primjenu Zakona o radu”, naglasio je Medojević.

Ističe da su radnici u privatnim firmama izloženi brutalnoj eksploataciji.

“Ne poštuje se zakonska odredba o dužini radnog vremena, sistematizacija radnih mjesta, školska sprema, neradni dani, prekovremeno angažovanje i rad suboto i nedeljom se ne plaća po uvećanoj vrijednosti boda, zarade kasne i po više mjeseci, a nerijetko se se isplaćuju bez plaćenih poreza i doprinosa. Disciplinskih postupaka skoro i da enma, već se nepoželjnim radnicima jednostavno odmah daje otkaz”, kazao je Medojević.

Dodaje da je posebno teška situacija kod radnika u trgovinama.

“Gdje poslodavci nameću nehumane uslove rada. Posebno jer tamo rade uglavnom žene, koje moraju da rade i teške fizičke poslove, kao što je utovar i istovar robe, moraju čitavo radno vrijeme da provedu na nogama, nemaju slobodne dane u skaldu sa zakonom i rade za mizerne plate koje se kreću od 200-300 eura, na koje vrlo često nijesu plaćeni porezi i doprinosi. U najvećim trgovačkim kompanijama ne postoje sindikati, a već više od deceniju ne postoji granski kolektivni ugovor, pa su radnici u trgovini pod svakodnevnim pritiskom otkaza, bez ikakve zaštite Sindikata”, ističe Medojević.

Prema njegovim riječima, pravi haos po pitanju zapošljavanja, radnog statusa i prava, vlada u građevinarstvu.

“Većina radnika se angažuje na crno, bez bilo kakvih ugovora o radu. U toku građevinske sezone rade i po 14 časova dnevno, subotom i nedjeljom, bez slobodnog dana. Plate im se isplaćuju u gotovini, bez isplaćenih poreza i doprinosa. Bezbjednost na radu je veoma loša, i česte su povrede na radu, pa i sa fatalnim ishodom. Radnici nijesu prijavljeni, pa nemaju ni osiguranje, tako da trošak liječenja i oporavka snose sami. Nije mali broj slučajeva da radnici ostanu i bez zarade, jer poslodavac investitor nestane iz zemlje i ostavi zgrade nezavršene i radnike neisplaćene”, ističe Medojević.

On ocjenjuje da Crna Gora treba novi socijalni pakt koji će utvrditi osnovne principe i vrijednosti koje država mora da štiti.

“Pravo na rad i zarada sa kojom će radnik moći da obezbjedi dostajnstven život svoje porodice, mora biti temelj novog socijalnog pakta države, poslodavaca i radnika. DF se snažno zalaže za pronalaženje održivog kompromisa između svijeta rada i svijeta kapitala iz kojeg će se izgraditi nova preduzetnčka kultura svjesna da je suština uspjeha jedne kompanije održivi balans između dobrog upraljanja i dobro motivisane radne snage. Ponižena, obespravljena, bijedno plaćena, nezaštićena radna snaga ne doprinosi napretku ni poslovanja preduzeća niti ekonomije u cjelini”, naglašava Medojević.

Zato DF poziva sve zaposlene u Crnoj Gori na proteste 27.dptembra.

“Radnici u Crnoj gori zajedno sa drugima moraju dići glavu i krenuti u borbu za svoja prava, jer im niko od postojećih režimskih DPS tajkuna poslodavaca, ta prava neće dati bez borbe. Što manje vaših prava, to više njihovih profita, luksuznih vila, jafti, automobila, miliona na računima u inostranstvu. Borba za pravo vaših porodica na dostajanstven i pošten život od rada je motiv dovoljan da masovno izađete na ulicu i budete dio istorijske borbe naroda protiv totaitarnog režima i njegovih tajkuna ekloatatora. Sloboda traži ljude. DF je tu da povede borbu za novu, pošteniju, humaniju, dostajanstvenu i pravednu državu u kojoj će se svijet rada i svijet kapitala dogovarati u obostranom interesu i u interesu prosperiteta naše države i građana. Vidimo se na ulici. Slobodu vam niko neće pokloniti na tacni. Za slobodu i ljudska prava se moramo boriti”, poručuje Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com