Keković Drobniču: Za crnogorske stečajce ne važi ZAKON - Volim Podgoricu

Keković Drobniču: Za crnogorske stečajce ne važi ZAKON

Unija slobodnih sindikata uputila je Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori pismo u kome ističe da su prava radno angažovanih u preduzećima koja su u stečaju drastično kršena.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković u pismu Mitji Drobniču navodi da je njihova koleginica Sandra Obradović, kao predsjednica reprezentativnog Sindikata u Kombinatu aluminijuma u stečaju, dobila otkaz zato što je od stečajne uprave zahtijevala da se zaposlenima obezbijedi jedno od prava iz radnog odnosa, odnosno pravo na godišnji odmor.

“Tom prilikom od stečajne uprave dobila je odgovor da, citiramo: “Lica koja se nakon otvaranja stečajnog postupka radno angažuju imaju pravo na naknadu (zaradu), bez prava na godišnji odmor, plaćeno odsustvo i druga prava iz radnog odnosa, ali imaju pravo na uplatu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.” Takav stav stečajne uprave potvrđen je i Presudom Privrednog suda Crne Gore po tužbi koleginice Obradović, u kojoj se kaže “stečajni upravnik, uz saglasnost stečajnog sudije, može da angažuje potreban broj lica radi okončanja započetih poslova ili radi vođenja stečajnog postupka. Zadržani radnici na radu kod stečajnog dužnika svoja prava po tom osnovu mogu ostvarivati samo u skladu sa Zakonom o stečaju”, navodi Keković.

Ističe da ih posebno zabrinjava činjenica da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, na zahtjev Obradović, dalo mišljenje da zaposlena lica koja su angažovana u stečaju imnaju pravo na godišnji odmor.

“Međutim, na zahtjev da Ministarstvo rada reaguje i obezbijedi radnicima KAP-a u stečaju pravo na korišćenje godišnjeg odmora (obzirom da za dvije godine od uvođenja stečaja nijesu koristili godišnji odmor), Ministarstvo je odgovorilo da nema zakonskih mogućnosti da stane u zaštitu tog prava iz radnog odnosa, jer Inspekcija rada u konkretnom slučaju ne moze intervenisati”, kazao je Keković.

Prema njegovim riječima, iz svega proizilazi da za zaposlene u Crnoj Gori, koji su radno angažovani u stečajnom postupku, Zakon o radu ne važi.

“To daIje znači da su zasposleni radno angažovani u stečajnom postupku, zaposleni drugog reda, koji nemaju osnovna prava iz radnog odnosa, koja se garantuju međunarodnim i domaćim radnim zakonodavstvom, već ih tretiraju kao najamnu radnu snagu. Ovakvo stanje je neprihvatljivo. Zato Vas molimo da, nakon dobijanja ovog akta, upozorite Vladu Crne Gore na obavezu poštovanja prava zaposlenih angažovanih u stečaju, u punom obimu svih prava koja su zaposlenima”, navodi Keković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com