Mljekara NIKA proglasila BANKROT - Volim Podgoricu

Mljekara NIKA proglasila BANKROT

Odbor povjerilaca nije prihvatio plan reorganizacije za nikšićku Mljekaru Nika, zbog čega je u tom preduzeću proglašen bankrot, saznaje Dan.

Naredne sedmice, kako je radnicima najavio stečajni upravnik Mladen Marković, biće raspisan oglas za prodaju imovine Nike po cijeni od 4,8 miliona eura.

“Imovina Nike, kako mi je najavio Marković, prodavaće se po cijeni od 4,8 miliona EUR. To je iznos na koji je procijenjena imovina fabrike. Nije nam pojašnjeno zašto plan reorganizacije nije prošao, kao ni ko ga je podnio. Ranije su nam najavljivali da ako plan reorganizacije ne bude prihvaćen, da će proglasiti bankrot”, kazao je Danu predstavnik fabričkog sindikata, Branko Delibašić.

Stečaj u Niku je uveden u martu, a prema Zakonu o stečaju, ukoliko se za tri mjeseca ne usvoji plan reorganizacije proglašava se bankrot, prodaje se imovina i u slučaju prodaje namiruju se povjerioci po isplatnim redovima.

Uvođenje stečaja tražio je vlasnik Mljekare Aleksandar Božović, a od marta je 70 radnika na Birou rada.

Cijena od 4,8 miliona, međutim, nije dovoljna da se izmire priznata potraživanja, koja iznose 5,1 milion eura.

Delibašić je kazao da su potraživanja radnika za plate i radni staž preko milion eura, dok kooperanti potražuju 250 hiljada eura. Ostala dugovanja se uglavnom odnose na banke, kod kojih je na ime imovine Mljekare Božović podizao kredite.

Mljekari su u aprilu u krugu fabrike počeli sa danonoćnim protestima, koji, kako je Delibašić objasnio, nijesu imali nikakvih rezultata, pa radnici više i ne dolaze da na taj način iskažu nezadovoljstvo situacijom u preduzeću.

Proizvodnja u Niki obustavljena je u novembru prošle godine, jer su mjesec ranije njeni kooperanti prekinuli sa isporukom mlijeka koje im Božović nije plaćao više od godinu. Božović je mljekaru kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600 hiljada eura je obezbijedio iz kredita.

1 komentar

  1. This may be the proper weblog for anybody who wants to check out this topic. You realize a great deal of its practically tricky to argue with you (not too I just would want…HaHa). You actually put a fresh spin on the topic thats been discussing for a long time. Great stuff, just wonderful!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com