Od danas minibus linija Herceg Novi – Borići – Vrbanj - Volim Podgoricu

Od danas minibus linija Herceg Novi – Borići – Vrbanj

Turističko promotivna minibus linija Herceg Novi-Borići-Vrbanj startovala je danas.

Uslove za ovu liniju obezbjedila je Turistička Organizacija Herceg Novi, a u cilju lakše dostupnosti i bolje promocije hercegnovskog planinskog zaleđa.

“Arheološki lokalitet Čakotin je jedan od vidikovaca sa najljepšim pogledom na hercegnovski dio zaliva i Lušticu, a značajan je jer čuva i ostatke rimskog refugijuma, još uvijek neistraženog arheološkog nalazišta. Dio je stajališne zone Kameno, gdje je u okviru ove ture predviđen turistički obilazak austrougarske tvrđave Tajno brdo i arheološkog lokaliteta Đevojačke grede, na kojem se nalazi više kamenih humki iz Ilirskog razdoblja. Uz to cijelo ovo okruženje je bogato ljekovitim biljem – žalfijama i vrijeskom”, objašnjava vodič i jedan od inicijatora nove ponude Herceg Novog, poznati zaljubljenik u Orjen, Željko Starčević. Upravo na Kamenom uz obilazak arheoloških lokaliteta, u okviru turističke ture, predviđeno je posluženje domaćim proizvodima kuće Stanovčić.

“Mislim da je zaleđe do sada nedovoljno bilo iskorišteno, jer je ovo na svega desetak minuta od centra grada, a pored predivne netaknute prirode, ima i dosta kulturno istorijskih objekata koji sigurno mogu biti magnet za turiste i mogu se obilazit šetnjom kroz prirodu”, priča Svetlana Stanovčić dok iznosi domaći hljeb, sir i kiselo mlijeko.

Ona dodaje da o ljepotama zaleđa govori i činjenica da im je već više od godinu, prvi komšija jedan od vodećih inženjera turističkog kompleksa u izgradnji Portonovi.

“On je Britanac iz Južne Afrike i u početku je živio dolje na Šetalištu, ali kada je došao ovdje prvi put, odmah je tražio da iznajmi kuću i sada živi tu u kući do nas”, objašnjava Stanovčić.

Obilazak se nastavlja do Zone stajališta Borići, odakle, oni malo spremniji posjetioci imaju veliki izbor pješačkih i planianrskih tura do – palninarskog Doma za Vratlom (1.160 mnv), speleo-arheološkog lokaliteta Žlijepska jama (1.300), austrougarske karaule Grab (1.383), ambijentalne cijeline Žlijebi sa crkvom sv Nikole (708) i do orjenskih vrhova – Veliko Ćedilo(1.446 mnv), Subra (1.679) i Odijevo (1.571).

Ne čekajući planinare i šetače, koje će pokupiti u povratku, minibus od Borića nastavlja dalje do stajališne zone Mokrine i crkvama Lazarica i sveta Varvara, pa preko, tipičnog primjera starog dinarskog sela sa kamenim kućama, ruralne cjeline Kruševice i obilaska ostataka jedinog vjetrenog mlina u Boki, stiže se do stajlišne zone Vrbanj.

Odmorno mjesto na Vrbanju je turistički objekat Konak, od kojega markirana pješačka i planinarska staza vodi do vidikovca Žukovica na 1.150 mnv, a odakle se pruža odličan pogled na litice Subrinog amfiteatra – najzanimljivijeg detalja primorskih Dinarida. Tu su potom i ambijentalna cjelina katun Vučji do (1.090 mnv), ostaci katuna Poljice (1.130), a potom i planinarski dom Orjen sedlo (1.600) u jedinstvenom okruženju endemske šume munike.

Za posjetioce sa više kondicije u vodiču koji dobije svaki korisnik ture predlaže se izlazak na vrh Veliki kabao (1.894 mnv) koji je najviša tačka primorskih Dinarida i do kojeg se sa Orjen sedla markiranom, srednje teškom stazom, dolazi za sat vremena.

“Na ovaj način Turistička Organizacija želi dati sopstveni doprinos valorizaciji potencijala masiva Orjena, turističkog resursa velikih mogućnosti. Naime, u kombinaciji sa smještajem na našem primorju, izletničke ture po hercegnovskom zaleđu predstavljaju iskorak u pravcu poboljšavanja raznolikosti ponude, što je u skladu sa globalnom tražnjom na turističkim tržištima”, kazala je direktorica TO HN Bojana Blagojević i istakla da će se ovim i sličnim projektima Orjen uvrstiti u mapu nezaobilaznih turističkih destinacija gdje mu je i mjesto.

Minbus linija će, sa stajališta preko puta glavne autobuske stanice, polaziti svake subote i nedjelje u devet sati, dok je povratak sa Vrbanja predviđen za 18.20 sati istoga dana.

Satnica je prilagođena potrebama običnih turista- izletnika, ali i planinara koji se žele uputiti dublje u unutrašnjost Orjena i istog dana se vratiti u Herceg Novi, a funkcionisaće tokom avgusta i dijela septembra, u zavisnosti od iskazanog interesovanja i vremenskih prilika.

Putnici će, na domaćem, engleskom i ruskom jeziku, dobijati besplatni primjerak karte hercegnovskog zaleđa, upotpunjene sa tekstualnim opisom mogućih destinacija, kojih je zavidan broj – od praistorijskih arheoloških lokaliteta i tvrđava, preko ambijentalnih ruralnih cjelina i crkava, do izvanrednih vrhova-vidikovaca i remek – dijela prirode.

Polasci važe bez obzira na broj putnika, a cijena povratne karte je pet eura.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com