DANAS JE SVETI PANTELEJMON: Njegove mošti su čudotvorne - Volim Podgoricu

DANAS JE SVETI PANTELEJMON: Njegove mošti su čudotvorne

Srpska pravoslavna crkva danas, 9. avgusta po novom kalendaru, proslavlja praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Vjeruje se da su njegove mošti, koje se čuvaju u Hilandaru, čudotvorne kao i njegova ikona.

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji Izmit u Turskoj) od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije. Kao mladić, Pantelejmon je učio za ljekara. Prišao je svješteniku Ermolaju koji ga je ne samo naučio vjeri Hristovoj nego i krstio.

Čudotovorna izlječenja

Brojni su zapisi o čudotovornim izlječenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu. On je čudotvorno izliječio slijepog čovjeka koji je potom prihvatio Hristovu vjeru. To je izazvalo zavist ljekara koji su uzalud tog čovjeka pokušavali da izliječe, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao. Pred carem je izliječio i čovjeka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu. Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga.

Predanje o maču koji nije mogao da mu posječe glavu

Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se odbi i polomi. Nije mogao da mu posiječe glavu dok se Sveti Pantelejmon nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga posijeku. Stradao je 304. godine.

Mošti su mu čudotvorne

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Djelovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva). Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

Manastir čudotvornih iscjeljenja u Lepčincu

Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drijevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predjelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji.

U naše vrijeme obnovio ga je blaženopočivši arhimandrit Pajsije Tanasijević (bivši iguman manastira Hilandara na Svetoj Gori Atonskoj) koji je u njemu okupio bratstvo. Od 1998. godine ovo je ženski manstir.

Ovo svješteno mjesto je od davnina poznato i kao celebno mjesto, mjesto mnogobrojnih iscjeljenja mnogovrsnih bolesti i tegoba narodnih. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscjelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu posvednevne informacije o čudesnim iscjeljenjima koja bivaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

(Best)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com