Knežević: Najveći uspjeh finalizacija projekta Punto Mimoza - Volim Podgoricu

Knežević: Najveći uspjeh finalizacija projekta Punto Mimoza

Da bi Crna Gora ubrzala ekonomski rast na srednji rok, treba da proširi proizvodnju i izvoz, ali je ključna stvar dalji razvoj turizma, ocijenio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, u intervjuu za specijalno izdanje “Vodič kroz poslovni sektor Crne Gore” za ovu godinu.

U tom kontekstu, predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević naglašava da je najveći poslovni uspjeh grupe u posljednjih godinu finalizacija pripreme projekta Punto Mimoza. Knežević, ali i ostali domaći i strani ulagači, državi skreću pažnju na to da investicije usporavaju suviše duge administrativne procedure, nepredvidivost u procjenama oporezivanja i regulative o svojinskim pravima i vladavina prava.

U posljednjih godinu, najveći poslovni uspjeh Atlas grupe je finalizacija pripreme projekta Punto Mimoza, istakao je predsjednik grupe, Duško Knežević, u intervjuu za “Vodič kroz poslovni sektor Crne Gore 2015”, prenosi TV Atlas.

“Projekat je inspirisan izuzetno uspješnim i za razvoj Crne Gore kao jahting destinacijje bitnim projektom Porto Montenegro, kao i budućim projektima Porto Novi I Luštica Bay. Radi o jednom od najefektnijih koncepata na Mediteranu kada su u pitanju mixed use rezorti koji u potpunosti uvažava principe održivog razvoja, očuvanja lokalne tradicije i arhitekture, kao i kulturno istorijskih vrijednosti”, naveo je on.

Knežević objašnjava i koji je budući najvažniji projekat Atlas grupe.

„Trenutno sa Borsom Istanbul koja je naš  partner u Montenegroberzi razvijamo projekat koji bi omogućio dvostruko kotiranje u turskim lirama  eurima i time privukao značajadio  trejdinga sa turskog tržišta kapitala“, kazao je Knežević.

U specijalnom izdanju ovog poslovnog vodiča, Knežević kaže da, što se biznis okruženja tiče, Crna Gora dijeli sudbinu regiona.

“U svim zemljama Zapadnog balkana razvoj preduzetništva i priliv direktnih stranih investicija usporavaju suviše duge administrativne procedure, nepredvidivost u procjenama oporezivanja i regulative  o svojinskim pravima, vladavina prava, fleksibilnost propisa koji se tiču tržišta rada, nepostojanje centralizacije procedura na nivou države i lokalne zajednice, stepen efikasnosti ljudskih resursa. Smatram da je za Crnu  Goru velika šansa i uvođenje ekonomskog državljanstva, mnoge zemlje uključujući UK, Maltu, Kipar na ovaj način povećale su broj investicija i dinamiku razvoja ekonomije“, rekao je on.

Svoje mjesto u specijalnom izdanju godišnjeg vodiča, pronašao je i Savjet stranih investitora, iz kog su, između ostalog, istaklu ključna crnogorske prednosti, ali i mane kada je posrijedi poslovna klima.

“Pozitivna stvar u vezi sa Crnom Gorom je njena makroekonomska i politička stabilnost, kao i veliki investicioni potencijal koji ova zemlja ima, posebno u oblasti turizma, poljoprivrede i energetike. Međutim, naši članovi vide i drugu stranu medalje: sporost administracije, dugi pravni sporovi, nefleksibilnost zakona o radu i nepredviva poreska politika”, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora, Rudiger Šulc.

A, da bi Crna Gora ubrzala ekonomski rast na srednji rok, treba da proširi proizvodnju i izvoz, ocijenio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

“U tom smislu, naša zemlja ima veliku potrebu za diverzifikacijom privrede.  Postoji značajan prostor za povećanje izvoza hrane i energije”, naveo je ministar.

Ipak, zaključio je Kavarić, najveći značaj za ekonomski napredak je dalji razvoj turizma.

(CDM)

1 komentar

  1. Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com