Medojević zove na protest 27. septembra: Ova investicija ne može propasti! - Volim Podgoricu

Medojević zove na protest 27. septembra: Ova investicija ne može propasti!

Demokratski front DF pozvao je sve preduzetnike koji žele da svoje ideje i svoj rad ugrade u svoju Crnu Goru, njenu izvjesnu perspektivu i osiguraju njen razvoj i prosperitet svoje djece, da im se pridruže 27. septembra na protestima.

“Vlada DF planira temeljnu promjenu modela ekonomskog razvoja i snažan i održiv povratak države u regulisanje konkurencije na malom tržištu i u projektovanje i podršku razvoju. Umjesto pljačke, kriminala, rasprodaje resursa, korucpje i odliva profita iz zemlje, DF će graditi državu blagstanja, sa snažnom prorazvojnom ekonomskom strategijom i politikama. Razbijanje stvorenih monopola, nemilosrdni obračun sa krupnim švercom, pranjem novca, izgradnjom efikasnog sistema podrške razvoju preduzetništva, ali i sistema kontrole platnog prometa i finansijskih tokova, uvođenje reda i transparentnosti u poslovanje privatnih firmi i njihovih poslovnih izvještaja, dubinska reforma privrednog zakonodavstva i sudova, prorazvojna poreska politika, uvođenje jeftine eletronske uprave sa smanjivanjima procedura i diskrecionog uticaja birokratije, ukidanje nefiskalnih i parafiskalnih opterećenja, racionalizacija državne uprave i pojeftinjenje troškova države, rasprodaja viška automobila, poslovnih prostora, uvođenje pristojnog i domaćinskog ponašanja javnih službenika je ponuda DF preduzetnicima”, saopštio je funkcioner DF-a Nebojša Medojević.

On je kazao da je “od samog početka realizacije primitivnog neoliberalnog koncepta u Crnoj Gori na djelu bio nesklad između retorike Vukotića i Đukanovica o slobodnom tržištu, liberalizaciji, deregulaciji, mikro državi i njihovih ličnih interesa, gdje se vremenom pokazala snažna sklonost ka državnoj imovini, kontroli državnih politika, intervencijama i monopolu.

“Zaglušujuća buka oko neoliberalnih reformi skrenula je pažnju javnosti sa glavnog procesa reformi – prenosa moći kroz prenos svojine sa države i društva na odabrane pojedince – tajkune bliske vlasti koji su vremenom, umjesto državnog monopola, kreirali visokomonopolsko i netržišno okruženje zasnovano na sprezi vlasti i države i novonastale klase kapitalista, takozvanih tajkuna.

Ubrzana dezindustrijalizacija zemlje i fokus na takozvane “strane investicije”, koje su se uglavnom zasnivale ili na obimnim garancijama i koncesijama od Vlade, ili rasprodajom zemljista, stvorili su novu klasu biznismena – spekulanata, koji nijesu bili niti sposobni, niti zainteresovani za upravljanje i razvoj kompanija koje su dobili na poklon, već su se uglavnom orijentisali na preprodaju vrijedne imovine (zemljišta, zgrada, opreme) ili malverzacije sa kreditima”, kazao je Medojević.

Zato danas, dodao je on, “skoro da ne postoji nijedna uspješna, razvijena privatna kompanija koja funkcioniše na zdravim tržišnim osnovama i predstavlja značajan generator radnih mjesta, proizvodnje i izvoza”.

“Jednostavno, režimski tajkuni i banke su danas vlasnici ekonomije i uglavnom se bave rješavanjem kompleksnih međusobnih dužničko-povjerilačkih odnosa, stečajima, sudskim postupcima, a cijenu plaćaju otpušteni radnici i budžet države.

Zdrava preduzetnička elita, s idejama i progresivnom razvojnom kulturom, teško se razvija u kontaminiranom netržišnom abijentu kojim dominiraju privilegovani monopolisti bliski režimu. Preduzetnik sa zdravom tržišnom idejom danas u Crnoj Gori nema nijednu adresu iza koje stoji država, gdje bi se mogao obratiti za podršku. Bilo da se radi o razradi ideje i izradi projekata, obezbjeđivanju dugoročnih izvora finansiranja sa razumnim grejs periodom i niskom kamatom, formiranju klastera za zajedničke nastupe na domaćem i stranom tržištu, pomoći pri apliciranju za povoljna sredstva međunarodnih finansijskih institucija ili EU, informacije o savremenim tehnologijama i slično, Vlada kao da ne postoji kada su u pitanju problemi i podrška razvoju preduzetništva u Crnoj Gori. Vidjeli smo da Investiciono-razvojni fond, umjesto da prioritet stavlja na kreditiranje proizvodnih programa ili programa iz poljoprivrede i proizvodnje hrane, dodjeljuje kredite ljudima bliskim režimu za adaptacije kafića i restorana, ili za direktne kupovine glasova na izborima”, istakao je Medojević.

On je rekao da se “država Crna Gora od 2006. godine zadužila oko 1,7 milijardi eura, a ništa od tog novca nije otišlo u finansiranje domaćih preduzetničkih projekata koji bi zaposlili našu radnu snagu, koristili domaće resurse i proizvodili robu, bilo za susptituciju uvoza, bilo direktno za izvoz”.

“Sve su pojeli i popili ili partijski paraziti u birokratiji, čiji je broj porastao za 120 odsto, ili je nestalo u korupcionaškim transakcijama između Vlade i tajkuna. Visok nivo državnog duga, bi bio održiviji da smo najveći dio kredita uložili u zdrave biznis ideje domaćih preduzetnika koji bi, uz organizovanu, pametnu, poštenu i transparentnu podršku države odbacivali profit i stvarali novu vrijednost koja bi mogla da dovede do novih izvora budžetskih sredstava. Ako bi takvi preduzetnički projekti, uz državnu pomoć, odbacivali u nekom srednjem roku državi profit veći od kamate na kredite koje uzimamo, državni dug bi se smanjivao i posao bio održiv. Samo države sa jakom izvozno orijentisanom proizvodnjom mogu izdržati visoki spoljni dug na duži rok, bez prijetnji po budžetski deficit i likvidnost budžeta”, saopštio je Medojević.

On je istakao da “DF nudi partnerstvo za demokratsku, pravnu, razvijenu, poštenu i pravednu Crnu Goru”.

“Razvoj se mora bazirati na kreranju zdravog jezgra industrije i DF će iskoristiti sve ustavne, zakonske, pravne i druge mehanizime da ponovo vrati pod državnu kontrolu EPCG, KAP, Željezaru, rudnike boksita i uglja, Telekom i tako kreira jedan efikasan profitabilan  rudarsko – metalurško  – energetski reprolanac koji će multilicirati efekat racionalne i održive potrošnje resursa i stvoriti realne pretpostavke za dinamičan razvoj zdravog preduzetništva koji će biti komplementaran sa funkcionisanjem ovog jezgra. Kreiranje jednog zdravog jezgra nacionalne privrede podrazumijevaće i zadržavanje državne kontrole nad eksploatacijom gasa i nafte u crnogorskom podmorju, kako bi stotine milijardi eura prirodnog bogatstva maksimalno ostajale u Crnoj Gori, na način kako to rade Norvežani”, kazao je Medojević.

DF će, dodao je on, “posebnim razvojnim i poreskim olakšicama, subvencijama i infrastrukturnim ulaganjima stimulisati ulaganja na sjeveru, gdje se upravo i nalaze naši najvažniji resursi i gdje treba da se i najviše osjete efekti naše politike i ulaganja”.

“Obnova drvoprerade, proizvodnje namještaja, prerade voća i povrća, proizvodnja zdrave hrane, dinamična izgradnja novih HE na Pivi i Komarnici otvoriće nebrojene prilike domaćim i inostranim investitorima da, na pošten i transparetna način, doprinesu obnovi i razvoju Crne Gore. Osnivanjem razvojne banke, fonda rizičnih ulagnja, agrobanke, Vlada DF će obezbijediti institucionalnu finansijsku podršku novom konceptu razvoja koji će se bazirati na radu, proizvodnji i izvozu. Koncept rasprodaje i jeftinih radnih mjesta i trajnog siromaštva zamijenićemo snažnim razvojem industrije, energetike, poljoprivrede, drvoprerade, kroz profitabilna preduzeća u državnom i privatnom vlasništvu, sa dobro plaćenim radnim mjestima, uz domaću pamet i razvijene tehnologije. Crna Gora će postati prepoznata po razvoju, inženjerima, gradnji, pogonima, zadovoljnim i zaštićenim stručnim radnicima, a ne po mafiji, švercu, bjelosvjetskim prevarantima, eksploataciji i poniženim radnicima”, rekao je Medojević.

On je naglasio da “sloboda traži ljude”.

“A samo slobodni preduzetnik može razvijati svoj biznis i svoju zemlju. Vidimo se na ulici. Ova investicija ne može propasti”, istakao je Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com