Možete li da rješite misteriju ovog srednjovjekovnog mača? - Volim Podgoricu

Možete li da rješite misteriju ovog srednjovjekovnog mača?

Srednjovjekovni mač na kome se nalazi misteriozni natpis već nekoliko vjekova zbunjuje istoričare koji ne mogu da dešifruju poruku koja glasi: NDXOXCHWDRGHDXORVI.

U trenucima nemoći, britanski istoričari su odlučili da pomoć potraže u javnosti.

Bilo je raznih sugestija, a kako stvari trenutno stoje, najrealnije je objašnjenje jednog “pomagača” koji pretpostavlja da je ta slova “nalupao” neki nepismeni zanatlija.

Inače, mač je pronađen 1825. godine na dnu rijeke Vitham u Linkolnširu, a vjeruje se da datira iz 13. vijeka i da je bio oružje za sada nepoznatog viteza.

– Ovo je tipična vrsta mača koji su koristili srednjovjekovni vitezovi i baroni – rekao je Džulijan Harison, kustos muzeja u kome se nalazi ovo zagonetno oružje.

Sa težinom od 1.2 kilograma i dužinom od skoro jednog metra, prema opisu muzeja, ovaj mač je dovoljno moćno oružje da u jednom zamahu prepolovi glavu odraslog muškarca.

Harison je za britanski Dejli Mejl izjavio da je jezik na kome je ispisana poruka nepoznat, i da se najvjerovatnije radi o skraćenicama koje su imale neko religiozno značenje. On je takođe potvrdio da je mač najvjerovatnije napravljen na teritoriji današnje Njemačke.

Ukoliko želite da pomognete u rješavanju misterije ovog mača uključite se na blog Britanskog muzeja.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com