Preporuka psihologa: Optimalan godišnji odmor traje… - Volim Podgoricu

Preporuka psihologa: Optimalan godišnji odmor traje…

“Godišnji odmor utiče na profesionalni život i produktivnost. Odmoran i opušten radnik biće daleko efikasniji nego zaposleni koji umorni dolaze na posao”, kaže francuski psiholog za rad Sebastijan Hof, sa univerziteta u Bezansonu.

Preporuka psihologa 

Optimalan godišnji odmor za većinu zaposlenih trebalo bi da traje tri vezane nedjelje, objasnila je francuski psiholog za rad, Kler Di Bartolomeo za list Figaro.

Većina zaposlenih u Francuskoj, prema njenim riječima, uzima najmanje 10 vezanih dana godišnjeg odmora.

“Na godišnjem odmoru se odmaramo, ali se takođe bavimo i brojnim aktivnostima koje podstiču razvoj naše inteligencije, najčešće kreativnost i maštu, što je neophodno za realizaciju rada”, smatra Hof.

Psiholozi savjetaju da zaposleni, posebno na šefovskim pozicijama, potpišu ugovor sa poslodavcem o tome kada će i koliko puta nedjeljno biti dostupni poslodavcu za poslovne razgovore tokom korišćenja godišnjeg odmora. Oni savjetuju da to bude najviše dva puta nedjeljno.

Profesor Hof upozorava da su posljedice prevelike presije na zaposlene u vrijeme kada su na godišnjem odmoru mnogo veće, nego da zaposleni ne pruži neku informaciju u vezi posla dok je na odmoru.

“Nagomilavanje konstantnog pritiska može dovesti do dramitičnih posljedica po psihu zaposlenih, koji mogu da postanu nasilni, depresivni, samoubilački nastrojeni”, objašsnjava on.

Pored toga, posljedice ostanka na vezi sa poslodavcem tokom godišnjih odmora ozbiljno remeti i porodični život, tvrde stručnjaci.

(Telegraf)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com