Zaplijenjeno 197 telefona u ZIKS-u, odgovarao jedan službenik - Volim Podgoricu

Zaplijenjeno 197 telefona u ZIKS-u, odgovarao jedan službenik

Službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) od 2013. do avgusta ove godine oduzeli su ukupno 1.291 mobilni telefon.

Prema podacima koji su Danu dostavljeni iz ZIKS-a, jasno je da se broj oduzetih telefona iz godine u godinu smanjuje. Tako, 2013. u zatvoru je pronađeno i zaplijenjeno 589 ovih sredstava za komunikaciju, dok ih je prošle godine oduzeto 505. U prvih sedam mjeseci ove godine oduzeto je ukupno 197 telefona.

„U Kazneno-popravnom domu oduzeto je 90, u Istražnom zatvoru Podgorica 79, u Zatvoru za kratke kazne pronađeno je 15 i u Zatvoru Bijelo Polje 13 mobilnih telefona“, saopšteno je iz ZIKS-a.

U ovom periodu, kako su naveli, otkriven je jedan slučaj gdje je službenik zatvora odgovarao zbog ubacivanja telefona zatvorenicima.

„U prethodnom periodu u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u jednom slučaju je postojao osnov sumnje da se radi o težoj povredi službene dužnosti zbog zloupotrebe službenog položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi, što se i utvrdilo u skladu sa propisima u disciplinskom postupku koji je u skorijem periodu okončan“, navode iz ZIKS-a.

Uprava zatvora godinama pokušava da se izbori sa problemima unošenja nedozvoljenih predmeta u ćelije. Najveću muku prave im mobilni telefoni, preko kojih zatvorenici stupaju u kontakt sa spoljašnjih svijetom, što je, prema odredbama pravilnika ove institucije, najstrože kažnjivo. Zbog toga je pojačana kontrola rodbine i prijatelja osuđenika i pritvorenika koji im dolaze u posjetu, kao i službenika zatvora.

Svi oni, odmah po ulasku na prijavnicu budu detaljno pretreseni, kao i stvari koje donose sa sobom. Službenicima zatvora takođe je zabranjeno u većini slučajeva da na radno mjesto unose mobilne telefone kako bi im bilo onemogućeno da ga dostave nekom od osuđenika.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com