Dug Montenegro Erlajnza 74 miliona eura, imali 16 miliona skrivenih gubitaka - Volim Podgoricu

Dug Montenegro Erlajnza 74 miliona eura, imali 16 miliona skrivenih gubitaka

Dugovi Montenegro Airlinesa MA trenutno iznose 74 miliona eura i manji su od dolaska novog menadžmenta, saopštila je predsjednik Odbora direktora kompanije Daliborka Pejović i dodala da u preduzeću ne strahuju od uvođenja stečaja.

Ona je podsjetila da je prilikom dolaska novog menadžmenta dug kompanije iznosio 82 miliona eura, a revizije koje je novi menadžment radio pokazale su da je kompanija imala 16 miliona skrivenih gubitaka.

Pejović je saopštila da su u kompaniji projektovali dvije optimistične i realne mjere kojima će “gasiti požare”, prenosi MINA-business.

“Te mjere su već u fazi konačnog rješavanja gdje će nam trebati saglasnost Vlade i dobar poslovni aranžman”, rekla je Pejović na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da se radi o aranžmanu iznajmljivanja aviona koji se nalazi u floti MA.

“Interes nam je da avione koje imamo bolje koristimo tokom zime, kada namamo punu sezonu i kada imamo mogućnosti da ih dobro rentiramo za neka druga tržišta ili potrebe drugioh kompanija”, kazala je Pejović.

Ona je navela da je Vladi već poslat zahtjev za reprogramiranje kreditnih obaveza MA za koje je Vlada dala garanciju.

“To su sada već simbolični iznosi u odnosu na silne milione koje smo zatekli ovdje“, rekla je Pejović.

Ona je saopštila da su u prethodne dvije godine skoro sa pola miliona eura isplatili obaveze prema Aerodromu Priština, kao i sve obaveze prema Normal Company koje su imali zbog kupovine poslovnog prostora koji sada koristi dio službi MA u iznosu od skoro 650 hiljada eura.

„Smanjili smo kreditne obaveze naše kompanije za skoro pet miliona eura. Uspjeli smo da riješimo kompletan carinski dug od 5,9 miliona eura. Smanjili smo broj zaposlenih koji smo zatekli u julu 2013 – sa 454 na 398 u julu ove godine“, navela je Pejović i dodala da će nakon završetka sezone ova kompanija otpustiti još 23 radnika kako bi ispunila jedan od zaključaka Vladinog Programa o restruktuiranju MA.

Prema njenim riječima, još nijesu realizovana dva bitna zaključka Programa o restruktuiranju MA – otpis duga prema Aerodromima od 3,5 miliona eura i definisanje i potpuno anuliranje obaveza prema Saveznoj kontroli leta.

„Sva naša dugovanja prema Aerodromima od preko 12 miliona eura su i dalje ostala aktuelna. Ona će biti izmirivana u ratama i danas iznose 8,3 miliona eura. Ostao je dug prema Saveznoj kontroli leta od 9,5 miliona eura, od kojih smo izmirili četiri rate od 410 hiljada eura“, saopštila je Pejović.

Izvršni direktor MA Živko Banjević je kazao da je kompanija za prvih šest mjeseci ove godine prevezla oko 231,16 hiljada putnika što je pet odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

“Broj realizovanih letova je porastao nekih sedam odsto u prvih šest mjeseci u odnosu na isti period prošle godine. A pozitivan trend se nastavio i u toku jula, kada smo prevezli hiljadu putnika više nego u julu prošle godine”, rekao je Banjević.

On je naveo da je kompanija u avgustu počela poslovanje sa rekordnim vikendom, kada je sa šest aviona prevezla osam hiljada, a kada se tome doda petak prije tog vikenda 11,5 hiljada putnika.

“Najveći rast broja putnika je ostvaren u Beogradu oko 6,2 hiljada, u Parizu dvije hiljade, Frankfurtu hiljadu, Kopenhagenu, Dizeldorfu, Londonu, Ljubljani i Cirihu sa blizu hiljadu putnika, u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Banjević.

Prema njegovim riječima, ove godine se desio projektovani pad broja putnika sa ruskog tržišta, tako da je MA sa tog tržišta prevezao za 25 odsto manje putnika u odnosu na isti period prethodne godine zbog devalvacija rublje.

„To je dovelo do pojave nelojalne konkurencije. MA se ranije sa nelojalnom konkurencijom sa ruskog tržišta suočavao samo u toku ljetnje sezone na bazi čarter letova. Nažalost, danas to više nije slučaj. Nelojalnu konkurenciju imamo maltene od početka zimske sezone prošle godine, gdje ruski avioprevoznici prevoze putnike po cjenovniku koji nema nikakve ekonomske logike“, objasnio je Banjević.

Znajući šta će se desiti sa ruskim tržištem, MA se, prema riječima Banjevića, maksimalno orjentisala na druga tržišta, pogotovo zapadnoevropska.

On je naveo da je MA u prvih šest mjeseci, i pored svih poteškoća na ruskom tržištu, zabilježio rast prihoda od oko 100 hiljada eura.

Operativni gubitak je, kako je dodao, oko 6,5 miliona eura, koji se kompenzuje kroz ljetnju sezonu.

“U julu ove godine MA je pozitivno poslovao s aspekta operativnog poslovanja blizu dva miliona eura, u avgustu očekujemo da taj rezultat bude značajniji”, rekao je Banjević.

Na pitanje zašto kasni redovna Skupština akcionara, Pejović je odgovorila da se u Vladi trenutno dogovaraju novi bordovi odnosno novi sastavi.

„Što se nas tiče mi smo sve naše obaveze u susret redovnoj Skupštini koja je bila planirana za kraj juna završili na vrijeme, to drastično ne utiče na poslovanje”, rekla je Pejović.

Pejović je odgovorila i na pitanje o plati izvršnog direktora, napominjući da je plata što se prošlog sastava tiče, komercijalnom direktoru bila tri puta veća nego sadašnjem, da je šef operativnih službi imao platu od pet hiljada eura, a izvršni direktnor 3,8 hiljada eura.

“U ovom sastavu, u skladu sa uredbom Vlade smo Banjeviću za funkciju izvršnog direktora odedili platu od 980 eura, koliko je bilo i projektovano i planirano po tom osnovu”, istakla je Pejović.

Prema njenim riječima s obzirom na to da on obavlja i poslove šefa operativnih službi, odnosno direktora svih operativnih i operacija i službi u Montenegro Airlinesu, donijeta je odluka da mu daju nadoknadu od 3,5 hiljada eura, tako da su to ukupna primanja Banjevića za obje funkcije.

Ona je saopštila da je u MA uvedena kontrola zaposlenih po pitanju psihoaktivnih supstanci prije dva mjeseca, a da se problem javio samo u dva slučaja, od kojih je jedan bio neodazivanje na test, a drugi utvrđivanje pozitivnog rezultata u odnosu na ljekove.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com