LGBT aktivisti traže da se ZABRANI rad Partiji penzionera i invalida - Volim Podgoricu

LGBT aktivisti traže da se ZABRANI rad Partiji penzionera i invalida

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Hiperion pozvale su Ministarstvo unutrašnjih poslova da pokrene pred Ustavnim sudom postupak za zabranu rada Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI), zbog, kako navode, širenja mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama.

U tim NVO napominju da je prema Zakonu o političkim partijama zabranjeno djelovanje partije čiji su ciljevi usmjereni, između ostalog, na kršenje Ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda i izazivanje i podsticanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje ili netrpeljivosti.

Logo Prajda u Nikšiću
Logo Prajda u Nikšiću

U LGBT Forumu Progres i Hiperionu su tim povodom kazali da je PUPI osim iznošenja stava o upotrebi simbola Povorke ponosa u Nikšiću, otišla značajno dalje čime se, kako navode, opredijelila za ugrožavanje Ustavom zagarantovanih ljudskih prava i sloboda direktno izazivajući i podstičući mržnju prema LGBT osobama.

Partija udruženih penzionera i invalida, između ostalog, ocijenila je da mirno okupljanje LGBT osoba u Nikšiću treba shvatiti kao protivprirodan blud i da simbol tog okupljanja umjesto petokrake treba da bude crveni fenjer.

“Iako je ovaj politički subjekat trenutno marginalan njegovi javni istupi, invidualno i kroz udruživanje u šire političke saveze, otežavaju i onemogućavaju društveno prihvatanje LGBT osoba, što je jedan od strateških ciljeva Vlade Crne Gore, i podstiču dalju diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama”, navedeno je u saopštenju LGBT Foruma Progres i Hiperiona.

Ove NVO pozvale su dodatno Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore da javno reaguje povodom javnih istupa ove i drugih političkih partija, a koje, kako kažu, prevazilaze granice slobode izražavanja i suštinski zalaze u koncept ljudskih prava koji će zaštićen domaćim i međunarodnim standardima.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com