OVO NISTE ZNALI: Šekspir je pisao “naduvan”! - Volim Podgoricu

OVO NISTE ZNALI: Šekspir je pisao “naduvan”!

Britanski dramaturg Vilijam Šekspir pisao je pod dejstvom kanabisa, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Vitvatersrand u Južnoj Africi koji su analizirali ostatke glinenih lula pronađenih 2010. u vrtu bardove kuće u Stratfordu na Ejvonu.

Rezultati njihove studije, objavljene u časopisu South Africain Journal of Science, ukazuju na prisustvo kanabisa u osam lula, dok su u dvijema drugih, doduše pronađenih u dvorištu Šekspirovog susjeda, identifikovani tragovi kokaina.

Frensis Takeri, jedan od istraživača, navodi da je Šekspir vjerovatno bio upoznat sa negativnim efektima kokaina, koje je navodno u Englesku donio slavni morepolovac i gusar Frensis Drejk, te je više volio kanabis čije je konzumiranje, zbog stimulativnih svojstava, u to doba bilo veoma rašireno.

Južnoafrički naučnici su u lulama, starim 400 godina, pored kanabisa i kokaina pronašli i tragove nekoliko vrsta duvana koji su se koristili u XVII veku.

Istraživači su do ovih nalaza došli istovremenom primjenom gasne hromatografije i masene spektrometrije, najmodernije tehnike za razdvajanje hemikalija.

Kako bi potkrijepili svoju tezu, naučnici ističu da Šekspir u svom sonetu 76 govori o “travi” (weed) kao sredstvu inspiracije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com