Pejović i zvanično vlasnik KAP-a, uplatio preostalih 14 miliona eura - Volim Podgoricu

Pejović i zvanično vlasnik KAP-a, uplatio preostalih 14 miliona eura

Vlasnik nikšićke kompanije Uniprom Veselin Pejović uplatio je u petak preostalih 13.980.000 eura za imovinu Kombinata aluminijuma Podgorica, što znači da je i zvanično postao vlasnik KAP-a.

“Obavili smo kompletnu kupoprodajnu cijenu, 13.980.000 je uplaćeno u petak”, kazao je Pejović na konferenciji za medije.

Za, kako je kazao dva tri mejseca, koliko je potrebno da budu okončane neophodne procedure i zvanično, Kombinat će imati novog vlasnika koji ima velike planove.

“Povećali smo proizvodnju sa 3.200 tona na 4.000 tona i napravili smo dinamiku budućeg razvoja KAP-a. Buduća prerada koja bi se odvijala je prerada legura,aluminijskih limova i trupaca”, rekao je on, prenosi Antena M.

Kako su Pejoviću glavni razlog odgađanja uplate bili sudski sporovi koji još nijesu završeni, novinare je zanimalo zašto se baš sada, kad se ništa nije promijenilo odlučuje da uplati novac.

“Glavni sudski postupak je tužba CEAC-a u Nikoziji. Pravni tim koji je od prvog dana upućen u pravnu problematiku stvari savjetovao me je da mogu, što se toga tiče, da slobodno uplatim novac, tako da sam to uradio zbog njihove garancije”, pojasnio je Pejović.

Ukoliko sve to bude realizovano, vremenom, kako budu otvarani novi pogoni, biće i zapošljavani novi ljudi i to njih oko 450, kaže Pejović, uz postojećih preko 500.

”Ostaje 550 radnika. Razvojem novih pogona naravno da će biti potrebno još radnika. Ali treba vremena da se otvore pogoni, da nam stigne nova oprema, da se instalira. Za godinu do dvije ako otvorimo pogon za proizvodnju bileta samo u tom pogonu treba 150 radnika, za proizvodnju legura 100 radnika, za proizvodnju aluminijskih limova trebaće cirka 200 radnika”, dodao je on.

Prema njegovim riječima da li će svi planovi biti realizovani zavisi od ključnih pregovora sa Elektroprivredom Crne Gore EPCG.

“Mislim da u svijetu najveću cijenu struje plaća KAP. Uniprom je od 2014. do danas platio je 37 miliona eura za struju, a cijena aluminijuma je 1.500 eura”, rekao je on.

Pejovic dodaje da su za EPCG imali dva prijedloga, prvi, da kao sve redovne platiše KAP ima 10 odsto popusta koji je odbijen i drugi, koji elektroprivreda još razmatra, da se cijena struje formira u skladu sa cijenama aluminijuma na tržištu:

“Ne bi smjelo da se dozvoli da EPCG bude ta kočnica u daljem razvoju KAP-a. Poslije godišnjih odmora imamo ozboiljne pregovore sa njima jer moramo da se dogovorimo kako dalje. Jer da generišemo gubitke a da EPCG gleda samo svoj interes, to ne smijemo da dozvolimo”, samtra on.

Struju, kaže, neće tražiti van Crne Gore jer ne želi da se novac bespotrebno izliva iz Crne Gore.

Pejović nije želio da kaže kako je u brojkama izgledalo poslovanje kombinata u 2014. godini, objašnjavajući da to je poslovna tajna.

Upitan da li je rezultat bio pozitivan, Pejović je odgovorio da ne posluje sa negativnim rezultatom.

Novac koji je uplaćen za kupovinu KAP-a Pejović je obezbijedio isključivo kroz poslovanje i prihode Uniproma. Pejović je pojasnio i da u odnosu na prethodne vlasnike, Kombinat pokušava i nastoji da sarađuje sa što više domaćih firmi pa tako trenutno sarađuje sa 110 crnogorskih kompanija.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com