VEHABIJE se komešaju na sjeveru Crne Gore, spremaju skup u Plavu - Volim Podgoricu

VEHABIJE se komešaju na sjeveru Crne Gore, spremaju skup u Plavu

Vehabije iz Crne Gore i okruženja pripremaju u tajnosti tradicionalni “samit” na obalama Plavskog jezera, pišu beogradske Novosti.

 Skup vehabija, koje su znale često da izazivaju sukobe s mještanima zbog čega je pravoslavni svijet iz Plava i okoline pisao pisma na razne adrese, bilo je nekoliko godina prekinut zbog pojačanog “interesovanja” policije i ANB za neke od organizatora. Oni su privođeni na informativne razgovore, gdje se saznalo da u njihovim redovima ima pravoslavaca koji su promijenili vjeru i kao kuriri dopremali novac za sponzorisanje takozvanih “Islamskih susreta”.

Vehabije, koji su tabor imale u Ostrvu na Plavskom jezeru, u Plavu su bile toliko ojačale da su legalno, preko jednog imama koji je najuren pa vraćen u službu, obavljale vjersku službu na način koji praktikuju u obnovljenoj džamiji Sultanija.

Održavanje susreta bilo je planirano za 2. avgust, jer je tog dana sva pažnja policije bila usmjerena na tradicionalni sabor na Ali-pašinim izvorima. Međutim, od skupa nije bilo ništa. Šta je uznemirilo vehabije, pojačano prisustvo vojske na ovom graničnom području, ali i policije zbog glasina o mogućim incidentima u režiji Islamske države, koja i sa ovog terena ima ratnike u svojim redovima, zasad nije jasno. Možda im je sve pokvarila i nedavna intervencija policije, koja je u Podgorici i Ulcinju uhapsila po dva tandema vehabija iz Novog Pazara i BiH, koji su zadržani na saslušanjima, a potom protjerani iz Crne Gore.

Informacije “Novosti” govore da su protjerane vehabije imale ulogu kurira, koji su s domaćinima razgovarali i o organizaciji susreta u Plavu. Da li su oni donijeli i novac za taj posao, teško je reći, ali se zna da su, osim ugovaranja “kampa” u Plavu, posjetili i porodice poginulih ratnika ISIL iz Crne Gore.

Protjerane vehabije iz Novog Pazara ostvarile su kontakte sa istomišljenicima iz Rožaja i Plava, dva najjača uporišta u Crnoj Gori, ali i sljedbenicima iz Ulcinja, Bara i Podgorice. Nema sumnje, bilo je riječi i o daljem regrutovanju “boraca za pravu vjeru” s teritorije Crne Gore odakle su video snimcima slali prijeteće poruke sugrađanima, ali i nekim političarima muslimanske vjeroispovesti u Crnoj Gori.

Svoje simpatizere vehbije imaju i među nekim imamima izbacivanim iz službe u Islamskoj zajednici Crne Gore, čiji se reis Rifat Fejzić još prije desetak godina javno usprotivio djelovanju vehabija, zbog čega su on i njegovi imami imali žestokih problema.

Neki od imama su poslije prebijanja u džamijama završavali u bolnicama, a bilo je i njihovog zauzimanja. U Crnoj Gori su poslije zbivanja u Kumanovu, ali i prijetnji ISIL zemljama Balkana, pojačane mjere bezbjednosti, posebno u graničnim oblastima ka Kosmetu. Pojačano prisustvo vojske i policije vidljivo je na sjeveru, što je, možda, i obeshrabrilo vehabije da, bar zasad, odustanu od tradicionalnog okupljanja u Plavu.

Prema podacima koji su “procurjeli” sa sjednice Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore, Agencija za nacionalnu bezbjednost barata podatkom da u državi djeluje oko 120 vehabija. Međutim, nema sumnje da je njihov broj veći.

Neki od onih koji su prijetili sugrađanima već su stradali u borbama, odnosno bombardovanjima od strane koalicije koja se uhvatila ukoštac s borcima ISIL. Iz Crne Gore su, dosad, poginula trojica, dok ih je na ratištu još dvadesetak. U boj “za vjeru” pošli su iz Bara, Rožaja, Plava, Petnjice, Nikšića…

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com