Ani su ljekari napravili pakao od života: Čeka dijete koje ne može da preživi - Volim Podgoricu

Ani su ljekari napravili pakao od života: Čeka dijete koje ne može da preživi

Trudnica Ana A. (35) iz Kragujevca čeka već sedam dana da dobije odobrenje Etičke komisija kako bi prekinula rizičnu trudnoću u sedmom mjesecu.

Administracija i loša organizacija u bolnici samo joj produžuju agoniju, iako joj je saopšteno da joj se dijete neće roditi živo. Etička komisija u KC Kragujevac, jedino tijelo koje može da odobri prekid odmakle trudnoće, ne radi jer nedostaju dva člana koja su na bolovanju, a njihove zamjene su na odmoru!
– Svaki minut mi je kao godina. Imam bolove, ne mogu da spavam. Dijete se u stomaku pomjera, a znam da živo neće da se rodi. Nemoćna sam i prinuđena da čekam. Pisala sam bolnici, ministru, ali nisam dobila nikakav odgovor – tužno priča Ana za “Blic”.

 Njena trudnoća je bila potpuno normalna. Redovno je išla na kontrole. Radila je i amniocintezu, a rezultati su bili dobri. Međutim, kada je ušla u sedmi mjesec trudnoće, 3. avgusta, ginekolog je utvrdio da nešto nije u redu.

– Tada mi je rečeno da trudnoća ne može da se održi. Dijagnoza je da beba ne može da preživi, da se stomak i beba pune vodom. I od tada čekam Etičku komisiju. Do četvrtka prošle nedjelje čekala sam u bolnici tu komisiju. Onda sam saznala da je nema jer su ljekari na bolovanju i na odmoru. Šokirana sam jer mi se dijete pomjera u stomaku, a unaprijed je osuđeno na smrt. Sada čekam komisiju u Beogradu, koja je zakazana za srijedu – priča Ana A.

Dok sjedi i razgovara, Ana se drži za stomak. Kaže da razumije da je neko od ljekara bolestan, da je neko na odmoru, ali se pita i „da li neko razumije njene muke“.

– Pitanje je dana kada će sve da se iskomplikuje. Isplakala sam sve suze, a sada se bojim i za svoj život. Kada će neko da me operiše? Da li ću da se vratim normalnom životu i ponovo imam djecu? – pita se uplakana Ana.

Dr Aleksandra Dimitrijević, zamjenik direktora GAK Kragujevac, koja je Ani radila amniocintezu u 17. nedjelji trudnoće, kaže da se tada nisu vidjele nikakve promjene niti anomalije ploda.

– Na sledećem pregledu, u 27. nedelji, utvrđeno je da dijete ima vodu u trbuhu i plućima. To je rijetka pojava, ali je jasno da takva beba ako se i rodi, nema nikakve šanse da preživi. Zbog toga je u medicinskoj praksi prekid trudnoće obavezan – kaže dr Dimitrijević.

Dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar i direktorka Klinike “Laza Lazarević”, objašnjava da se trudnica nalazi u nepodnošljivoj situaciji koja mora što prije da se završi.

– Prekid trudnoće zbog problema sa plodom uvijek je traumatičan za ženu. Najčešće krive sebe i osjećaju se manje vrijedne. Zbog toga agonija ove trudnice mora da se skrati. Ne znam zašto Etička komisija nije zasijedala telefonskim putem. Kada se sve završi, ovoj trudnici biće potrebna podrška porodice, ali i stručnjaka – kaže dr Đukić Dejanović.

Nadležno Ministarstvo zdravlja
Kako je saopštio direktor Kliničkog centra u Kragujevcu dr Nebojša Arsenijević, „članove Komisije za etička pitanja postavlja Ministarstvo zdravlja“, pa je „svako uplitanje rukovodstva KC u Kragujevcu nedopustivo i kažnjivo“. U Ministarstvu zdravlja kažu je zbog teške bolesti članova komisije žena i upućena u Beograd da ne bi čekala. Ana A. je trenutno u Beogradu i u Klinici “Narodni front” podvrgnuta je ispitivanjima koja će trajati narednih nekoliko dana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com