Kad je Nikola (27) ostao bez roditelja shvatio je da mora da se bori – i napravio čudo! - Volim Podgoricu

Kad je Nikola (27) ostao bez roditelja shvatio je da mora da se bori – i napravio čudo!

Dok je većina njegovih vršnjaka izlazila, i provodila se, on se trudio da obezbijedi sebi i svom bratu bolje sjutra. Čelična motivacija natjerala ga je da umjesto depresije izabere težak rad, koji se isplatio.

Nikolu Pantovića (27) nećete sresti u kafićima i klubovima, jer radi i po 14 sati dnevno.

– Počeo sam da radim od svoje 17. godine. Nisam baš nosio gajbice, ali sam sa drugarima honorarno radio ispomoć na selidbama tokom raspusta. To je bio jedini način da sebi obezbijedim džeparac i tada sam već počinjao da se pitam u kojem to smjeru idem i ima li svjetla na kraju tunela – ovako započinje priču Nikola Pantović, inženjer informatike, vlasnik i osnivač internet marketing agencije, suvlasnik i suosnivač dva internet portala.

On je do 22. godine živio sa majkom u penziji i bratom srednjoškolcem, a u to vrijeme mogli su da priušte samo hranu, ratu za školarinu i izmirivanje režija. Kao najbolji student iz grupe u Beogradskoj poslovnoj školi, dobio je posao u jednoj agenciji za veb dizajn, a nešto više od godinu dana nakon toga je napustio ovaj posao i osnovao svoju agenciju.

Umjesto depresije izabrao težak rad

Sve ovo ne bi bilo tako fascinantno da Nikola nije sa samo 13 ostao bez oca, a devet godina kasnije, u 22. godini i bez majke.

– Kada sam izgubio i drugog roditelja, sa gomilom računa i mlađim bratom (24) shvatio sam da su stan u kojem živim, polovni laptop i znanje u mojoj glavi jedino što imam na raspolaganju. Imali smo skromnu porodičnu penziju i poslednju platu iz firme u kojoj sam neposredno prije toga dao otkaz. Mlađi brat odlučio je da ode u inostranstvo, a ja sam se otisnuo u preduzetničku avanturu – priča Nikola za “24 sata”.

Nije imao nikakav plan, samo namjeru da radi ono što voli.

– To je definitivno bio dizajn, sajtovi i način na koji se oni izrađuju. Zdravom logikom, računao sam da u veb dizajnu i digitalnom marketingu leži budućnost, iako su u to vrijeme samo ozbiljne velike firme imale sajtove. To mi je pomoglo da odaberem smjer na višoj školi – objašnjava Pantović.

Državne institucije nisu mu pomogle kada mu je to bilo najpotrebnije i tada je shvatio da će morati sve sam da obezbijedi.

– Kao studentu bez oba roditelja odbijen mi je zahtjev za umanjenje kućnih režija i od tada se nikad nisam obratio državi za pomoć. Sve sam postigao zahvaljujući teškom radu i jakoj volji – priča vrijedni mladić.

Serijski internet preduzetnik sa svega 27 godina

Pantović je firmu izgradio sam. Nikada nije aplicirao za donacije, niti je podigao kredit.

– Počeo sam da radim iz stana u kojem sam živio. U početku sam mnoge projekte radio gratis, kako bih imao šta da pokažem, ušao u priču sa velikim igračima i stekao reference. Dalje je sve išlo po šablonu: održati kvalitet, krvav rad, steći reference, krvav rad, investirati u rast, krvav rad – priča mladi preduzetnik.

Nikada nije platio reklamu, a sav posao mu je, kaže, dolazio preko preporuka kojih je bilo sve više.

Kako je kroz godine posao napredovao, on danas sarađuje sa kompanijama iz Rusije, Australije, Velike Britanije, Norveške i drugih zemalja sveta, a firma mu je čak i član “Google Partners” programa.

– Po dolasku Gugla u Srbiju, prepoznati smo kao jedna od 15 vodećih agencija ovdje i pozvali su nas na besplatnu obuku i prije ozvaničenja njihovog prisustva na srpskom tržištu oglašavanja.

“Nude mi stanove u zamjenu za moje sajtove”

Inspirisan teškoćama pronalaska preporuke za majstore, napravio je sajt, koji je besplatan i za one koji traže, ali i one koji nude usluge.

– Pri lansiranju portala 2014. godine za udio od 33 odsto nuđen mi je stan u Beogradu, koji sam odbio – kaže mladi inženjer.

Sve što je do sada uradio ne smatra uspjehom, već odskočnom daskom za nešto više i bolje.

– Dobre rezultate u životu pripisujem fenomenalnom kućnom vaspitanju i sposobnostima naslijeđenim od pokojnih roditelja, koji su živjeli skromno i pošteno. Inspiraciju pronalazim u mlađem bratu Marku, ali i on u meni, a bez iskrenih prijatelja koji su uz mene od djetinjstva, ne bih stigao dalje od prve prepreke – priča Pantović.

Njega nećete sresti u kafićima i klubovima

Nikola Pantović je veoma svestrana ličnost. Nikad nije probao cigarete i narkotike, ne pije kafu, energetska pića i gazirane sokove. Rekreativnim bodibildingom bavi se već 12 godina, opet puristički, bez bilo kakvih suplemenata i steroida.

– Automobilizam mi je hobi, posjedujem ekspertsko znanje na polju auto-istorije, dizajna i mehanike. Ranije sam se bavio i foto-modelingom i statiranjem, ali zbog primarnog posla sam to zapostavio – završava Pantović svoju priču za “24 sata”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com