Milica Kovačević doživjela prijetnje i uvrede na društvenim mrežama - Volim Podgoricu

Milica Kovačević doživjela prijetnje i uvrede na društvenim mrežama

Slučaj aktivistkinje civilnog društva, koja je za nepuna 24 sata na društvenim mrežama doživjela salve uvreda zbog posta o reprezentaciji za koju navija, pokrenuo je mnoštvo pitanja u laičkoj i stručnoj javnosti Crne Gore o tome dokle se prostire nečije pravo na privatnost, ko su takozvani “hejteri“ i može li im se doskočiti.

Predsjednica Upravnog odbora Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević bila je u posljednja dva dana izložena najbrutalnijim uvredama zbog posta na zatvorenoj stranici na društvenoj mreži Facebook, u kojem je navela da je u toku vaterpolo meča Srbija Hrvatska navijala za hrvatsku reprezentaciju. Post su “podijelili” neki od njenih prijatelja na svojim mrežama, a onda su krenuli komentari. Kovačević nije željela da govori o incidentu, dok se iz policije i tužilaštva juče nijesu oglašavali.

Psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić za Pobjedu kaže da kombinacija nekulture, nevaspitanja, neznanja i pogrešnog tumačenja slobode mišljenja i izražavanja produkuje „obračune“ na društvenim mrežama.

“Kao društvo nijesmo obrazovani u mnogim segmentima, pa ni za korišćenje društvenih mreža. Naravno da one služe za slobodno izražavanje mišljenja i da svako ima pravo da slobodno izrazi svoj stav, ali često ne znamo onaj drugi dio da se svako naše mišljenje, stav, pravo na slobodu izražavanja graniči sa istim takvim pravom druge osobe. To znači da nijesmo potpuno slobodni da na tuđe mišljenje dajemo „sve i svašta“ kao odgovor”, objasnila je ona.

Stupar-Đurišić objašnjava da, sa aspekta psihologije, kod osoba koje stoje iza negativnih komentara nema poremećaja ličnosti.

“Najlakše je takve ljude staviti u okvire poremećaja ličnosti i ponašanja, ali to, nažalost, nije slučaj. Kažem nažalost, jer bi iz ugla psihologije mnogo lakše bilo da mi možemo da ih dijagnostifikujemo, da im damo poremećaj mišljenja, da bismo onda mogli da ih terapijski tretiramo i ponudimo alternativu, liječenje, psihoterapiju. Međutim, ovo su zdrave osobe kojima samo fali kultura, pristojnost, odnosno obrazovanje i suštinsko shvatanje šta znači sloboda izražavanja”, navela je ona.

Ona smatra i da je društveni problem to “što smo svi polovično obrazovani”.

“To vam je kao u situaciji kada učenici imaju petice i četvorke iz istorije, a ne znaju datume važnih bitaka. Oni obrazovani i fini, ali im fali širina”, dodala je Stupar-Đurišić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com