Sava Montenegro i Lovćen osiguranja prekršili zakon o zaštiti konkurencije - Volim Podgoricu

Sava Montenegro i Lovćen osiguranja prekršili zakon o zaštiti konkurencije

Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su Sava Montenegro i Lovćen osiguranje dogovorili zajednički nastup na tržištu Crne Gore čime su prekršili Zakon o zaštiti konkurencije.

Kako se navodi u rješenju koje je Agencija donijela 24. jula, Sava Montenegro i Lovćen osiguranje su dogovorili zajednički nastup na tržištu Crne Gore zaključenjem osnovnog ugovora, na osnovu kojeg su zatim zaključivali posebne ugovore o saosiguranju za potrebe pojedinačnih javnih nabavki javnih preduzeća i državnih organa.

„Takav jedan ugovor, zaključen za potrebe zajedničke ponude Crnogorskom elektroprenosnom sistemu u 2013. i prošloj godini Agencija je razotkrila, sprovela postupak u skladu sa zakonom i isti oglasila zabranjenim i ništavnim“, naveli su iz Agencije.

Iz Agencije su objasnili da su Sava Montenegro i Lovćen osiguranje učesnici na tržištu koji zajedno imaju više od čak 55 odsto tržišnog udjela, pri čemu na tržištu osiguranja u Crnoj Gori postoje još svega tri osiguravajuća društva sa značajno manjim tržišnim učešćima.

„Dodatno, naručilac i nije imao drugih ponuda osim zajedničke ponude dva najveća društva za osiguranje, koji su ‘odlučili’ da među sobom ne konkurišu, već da je očigledno najprofitabilnije bilo uputiti zajedničku ponudu po osnovu saosiguranja“, kazali su predstavnici Agencije.

Oni su naveli da je, u cilju potpunog razumijevanja konkretne problematike, predmetno svakako bez uticaja na sudbinu Ugovora o javnoj nabavci između Lovćen osiguranja, kao „lidera u saosiguranju“ i naručioca, CGES-a.

„Iako predmetno nije u nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije, već u inter partes odnosu dvije ugovorene strane, vjerujemo da je ugovor između CGES-a i ‘saosiguravača’ predstavljenih ‘liderom’ i dalje na snazi, jer su saosiguravači neograničeno i solidarno odgovorni“, dodali su iz Agencije.

Iz Agencije su saopštili da CGES, kao naručilac koji je trpio potencijalnu štetu usljed postojanja sporazuma kartelnog karaktera, ima potpunu mogućnost pokretanja parničnog postupka za naknadu šete, u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

„Imajući u vidu potencijalnu štetu usljed radnji i akata osiguravajućih društava, kao i činjenice da je CGES i dalje u većinskom državnom vlasništvu, vjerujemo i da bi propuštanjem pokretanja postupka za naknadu štete, mogla biti učinjena i šteta za budžet Crne Gore“, poručili su iz Agencije.

Iz Agencije su kazali da su prije više mjeseci pokrenuli i prekršajni postupak protiv Sava Montenegro i Lovćen osiguranja pred nadležnim područnim organom za prekršaje u Podgorici, koji je još u toku.

„Imajući u vidu privredni, ekonomski i finansijski značaj potpune primjene kaznenih odredbi, prije svega na planu spriječavanja daljih povreda iste vrste, vjerujemo da će nadležni prekršajni organ postupati savjesno i u primjerenim rokovima“, naveli su iz Agencije.

Iz Agencije su poručili da će nastaviti da istražuju i vode postupke naročito protiv preduzeća koji na osnovu dogovora i sporazuma pokušavaju da kontrolišu razvoj i strukturu tržišta, utvrđuju cijenu, razmjenjuju povjerljive poslovne informacije i podatke, odnosno čine druge povrede konkurencije na tržištu Crne Gore.

„Agencija će to činiti nezavisno od privrednog sektora u kojem se povrede konkurencije dešavaju i u tom smislu niko i nijedan privredni sektor ne može biti iznad zakona“, rekli su predstavnici Agencije.

Oni su dodali da će Agencija nastaviti sa daljim istražnim radnjama u svim sektorima od primarnog interesa za ekonomiju Crne Gore i građane.

„To uključuje i finansijska tržišta zajedno sa osiguranjem“, rekli su iz Agencije.

Agencija je pozvala građane i kompanije da je neodložno obavijeste, u slučaju saznanja za sporazume između konkurenata kojima se dogovaraju cijene, uslovi nabavke, dijeli tržište Crne Gore, razmjenjuju povjerljivi poslovni podaci ili preduzimaju druge radnje na planu zajedničkog nastupa na tržištu između konkurenata.

I sve anonimne prijave, kako su zaključili, biće u potpunosti ispitane prije odlučivanja o postojanju zakonskih osnova za pokretanje postupka.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com