Zašto muškarce privlače žene koje liče na njihove majke - Volim Podgoricu

Zašto muškarce privlače žene koje liče na njihove majke

Podsjeća li vas vaša djevojka ili supruga na nekoga? Ima li možda istu boju kose kao vaša majka ili su slično građene? Ako primijetite bilo kakve sličnosti, onda ste i vi jedan od muškaraca koji je pronašao ženu koja je slika i prilika vaše majke.

Prema istraživanju koje je sprovedeno u Finskoj, muškarci uglavnom završe sa ženama koje izgledaju kao njihove majke. Naučnici su sproveli istraživanje među 70 muškaraca i žena i kada su ih uporedili s njihovim roditeljima, došli su do zadivljujućih podataka.

Nijedan muškarac nije izgledao poput oca svoje žene, dok je gotovo svaka žena bila vrlo slična majkama muškaraca.

– Nema ništa loše u tome ako muškarce privlači žena koja je slična njihovoj majci. Evolucija i prirodna selekcija ”programirala” nas je da tražimo partnere iste vrste. A budući da su muškarci prvi i najbliži kontakt ostvarili sa svojom majkom, ona je postala primjer onoga što traže. Očevi jednostavno ne ostavljaju takav uticaj na svoje ćerke, kaže psiholog Urszula Marcinkovska.

Ali, to se ne završava samo na izgledu. Odnos muškaraca s majkom utiče i na to kakve će muškarci kasnije imati odnose sa ženama, tvrdi sociolog Majkl Kimel. Najbolje će sa ženama u životu proći muškarci koji su bili povezani sa svojim majkama, dok će oni koji su imali loše odnose, tražiti ženu koja je ista kao njihova majka.

– Ali, to se često loše završava jer će preko te žene pokušati da poprave slomljene odnose i to na kraju većinom ne završava dobro, kaže pak stručnjak Vilijam Polak.

(Večernji.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com