Rješena misterija Tutankamonovog groba: Gdje vodi tajni prolaz? - Volim Podgoricu

Rješena misterija Tutankamonovog groba: Gdje vodi tajni prolaz?

Britanski istraživači tvrde da su pronašli izgubljeni grob kraljice Nefertiti i to na mjestu na kojem nikada ne bi tražili. Doktro Nikolas Rivs, engleski arheolog koji radi na Univerzitetu u Arizoni, tvrdi da je pronašao tajni prolaz u Tutankamonovoj grobnici koji vodi do groba Nefertiti.

Rivs kaže da je do otkrića došao nakon analize skeniranja zidova Tutankamonovog groba u Dolini kraljeva koja je otkrila da izvan prostorije u kojoj je počivao mladi kralj postoje još dvije – sa zapadne i sjeverne strane.  U sjevernoj se nalazi “netaknuto mjesto na kom počiva originalna vlasnica grobnice – Nefertiti”, tvrdi dr Rivs.

“Ako se digitalni prikaz prevede u fizičku realnost, djeluje ne samo da smo pronašli novu prostoriju iz Tutankamonove ere, nego i samu Nefertiti kraljicu, jednu od vladarki i na poslijetku nasljednicu faraona Akhenatena.
Ako je njegova teorija tačna, to će rješiti niz nedoumica koje su mučile stručnjake kada je riječ o Tutankamonovoj grobnici.

Na primjer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica pozicionirna je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi sa te strane češće sahranjivane kraljice, nego kraljevi.  Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je takođe bilo neuobičajeno.

U kombinaciji sa slikama, Rivs smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mjesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”.

Zid iza kog je prema njegovom mišljenju grobnica lijepe kraljice, dekorisan je religioznim scenama, možda u ritualu koji je trebalo da joj posluži kao zaštita u “onom svijetu”.

“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, piše dr Rivs.

(Mojatv.rs)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com