Direktor Montenegro Erlajnza: Zaslužujem platu od 3,5 hiljade eura - Volim Podgoricu

Direktor Montenegro Erlajnza: Zaslužujem platu od 3,5 hiljade eura

Izvršni direktor i accountable menadžera u nacionalnoj avio kompaniji Montenegro Airlines Živko Banjević kazao je danas da zaslužuje platu od 3.500 eura.

On je to opravdao ozbiljnošću funkcija koje obavlja u crnogorskoj nacionalnoj avio kompaniji.

Banjević je objasnio da kao izvršni direktor MA prima platu od 980 eura, dok mu je kao accountable menadžeru određena naknada od 2.520 eura.

“Ja sam pristao da radim za dva i po manji iznos od onog koji su primali moji prethodnici. Na primjer, izvršni direkctor je primao 3.600 eura, a accountable menadžer 5.000 eura. Dakle dva čovjeka su obavljala dvije funkcije i ukupno za to primali 8.600 eura. Smatram da ovo jeste iznos koji sam zaslužio”, istakao je Banjević na konferenciji za novinare.

On je objasnio da kao šef operativnih službi obavlja najodgovorniju funkciju u kompaniji. Takođe, dodao je da je njegov menadžment ostavio izvjesne uštede, bez obzira na visinu njegove plate.

“Accountable menadžer snosi odgovornost za sigurnostnu i bezbjednosn odgovonorst za procedure koje u okviru jedne kompanije obezbjedđuje sigurnost i bezbjednost kompanije. To znači da sam po Zakonu o vazdušnom saobraćaju odgovoran za sigurnost i bezbjednost aviosaobraćaja”, dodao je on.

On je napomenuo da izvšni direktori avio kompanija primaju plate od 6.000, ali i 25.000 eura.

“Sva moja zaduženja su identična su ista kao izvršnih direktora avio kompanija u regionu. Moja odgovornost nije ništa manja njihove”, dodao je Banjević.

Na pitanje da li smatra da ima odgovorniju dužnost od premijera, Banjević je rekao da nema razloga da se te dvije funkcije upoređuju.

“Ne možemo upoređivati nešto što po samoj strukturi i odgovornosti posla nije uporedivo. Nije na meni da sudim i donosim zaključke da li premijer ima veću ili manju odgovornost od mene. Ovdje sam da govorim o svojoj plati i odgovornosti”, naglasio je on.

Banjević je istakao i da Montenegro Airlines godišnje ostvari oko 70 miliona eura oprihoda. Dodaje da nijesu klasično javno preduzeće jer prohode ostvaruju samostalno. Takođe, napominje da nacionalna avio kompanija direktno utiče na prihod države.

Direktor letačke operative Montenegro Airlinesa Draško Popović objasnio je koja je uloga accountable menadžera u kompaniji.

“Odgovoran je za cjelokupno finansijsko i operativno poslovanje kompanije, sprovođenje svih regulatornih zahtjeva, što je veoma kompleksno. Nadzire rad svih direktora operativnih službi i svih ostalih direktora neoprativnih službi”, objasnio je Popović.

Dodao je da je u ovom trenutku na tlu Evrope najmanje platćeno stručno vazduhoplovno osoblje u Crnoj Gori.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com