Sa sjevera Crne Gore otišlo 2.000 djece - Volim Podgoricu

Sa sjevera Crne Gore otišlo 2.000 djece

Nevladina organizacija Euromost pozvala je Minstarstvo prosvjete da odgovori šta će biti sa djecom koja se iz azila vrate nakon početka školske godine, i da li će moći redovno da nastave školovanje.

Iz te NVO tvrde da je od početka godine do 23. jula, sjever Crne Gore napustilo 6.270 građana, od čega najmanje dvije hiljade djece. Podsjetimo, juče je agenciji Mina iz njemačke Federalne kancelarije za migracije i izbjeglice, saopšteno da je, u prvih šest mjeseci ove godine, azil u toj zemlji zatražilo 2.047 crnogorskih građana.

„Iako su mnogi očekivali da će se porodice sa djecom sa sjevera Crne Gore, koje su se prijavile za azil u Njemačkoj, vratiti dobrovoljno zbog početka školske godine ili će ih vratiti ta država, to se, sada je već sigurno, neće desiti“, kaže se saopštenju Euromosta.

Oni su najavili da će na početku školske godine od svih škola iz opština na sjeveru zatražiti podatke o broju učenika u prošloj, kao i u ovoj školskoj godini, kako bi saznali koliko djece, koja su sa roditeljima otišla da traže azil u drugim državama, u septembru neće krenuti u školu.

„Pozivamo Ministarstvo prosvjete da nam odgovori šta će se desiti sa djecom koja se budu eventualno sa roditeljima vratila u novembru ili decembru iz Njemačke, kako će se ta djeca priključiti svojim vršnjacima i da li su oni uopšte razmišljali o tome, ili će ih možda ostaviti bez škole do sledeće godine“, naveli su iz Euromosta.

Prema njihovim riječima, očigledno je da su njemačke vlasti mnogo više od Crne Gore zainteresovane za tu djecu.

„S obzirom da im je odmah obezbijeđeno da pohađaju školu, uče njemački jezik, besplatna zdrastvena zaštita, knjige, socijalna i sva davanja pojedinačno za svako dijete, dok su za to u našoj državi ostala uskraćena, gdje se i njemački predstavnici čudom čude zašto je to tako“, kaže se u saopštenju.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com