Izabranim ljekarima julska plata manja za 150 eura - Volim Podgoricu

Izabranim ljekarima julska plata manja za 150 eura

Izabranim ljekarima u domovima zdravlja julske plate smanjene su u prosjeku od 70 do 150 eura, saznaje „Dan”.

Redakciji tog lista obratilo se više izabranih doktora koji su bili zatečeni primanjem za prošli mjesec koje im je umanjeno i do 150 eura.

Da je do smanjenja zarada u domovima zdravlja došlo potvrdili su  i predsjednici pojedinih sindikalnih organizacija. Doktori i medicinsko osoblje zatečeni su umanjenjem plata jer su se nadali povećanju zarada, s obzirom na to da tokom turističke sezone imaju povećan obim posla.

Kako je „Danu” kazao jedan od izabranih ljekara, koji je želio da ostane anoniman, njemu je plata smanjena za 110 eura, ali nije dobio nikakvo objašnjenje zašto. On kaže da je Dom zdravlja u kojem je zaposlen dobio dopis od Fonda za zadravstveno osiguranje sa novim načinom obračuna zarada, po kojem je predviđeno smanjenje zarada.

“Tu se pominju neke nove metodologije, bodovi, koeficijenti…U svakom slučaju nama ljekarima ništa nije jasno. Konsultovaćemo ekonomiste da vidimo šta sve to znači. Smatram da ovo nije pošteno jer ja imam 2.000 pacijenata. Dnevno nikada ne pregledam manje od 50 ljudi i oni mi smanje platu”, ogorčen je sagovornik „Dana” na Fond zdravstva.

On ističe da ne razumije kako Fond zdravstva može da donese rješenje o drastičnom smanjenju plata, a da o tome ne obavijesti doktore i javnost.

“Razgovarao sam i sa kolegama, nekima je plata smanjena 100, nekom 120, a ima slučajeva i da je ljudima zarada umanjena 150 eura. To je nedopustivo”,  poručuje on.

Da su plate izabranim doktorima zaista smanjene potvrđuje i predsjednik Sindikalne organizacije doktora medicine Doma zdravlja Bijelo Polje Nikola Raosavljević. On je kazao u izjavi za „Dan” da je Dom zadravlja u Bijelom Polju dobio dopis u kojem se navodi da se smanjuje koeficijent za obračun plata izabranih doktora.

“Plata je smanjena za oko 10 odsto. Taj dopis Fonda je složen, ali suština je da jedan ljekar specijalista koji je odradio preko norme, a norma je 35 pacijenata dnevno, a on je pregledao recimo 50, ne može imati platu veću od 630 eura bez obzira na radni staž. Ako već smanjuju plate onda je trebalo lijepo da smanje broj pacijenata po ljekaru, da bi on mogao da radi u okviru fizičkih i psihičkih granica izdrživosti. U Bijelom Polju izabrani ljekar pregleda u prosjeku preko 50 pacijenata dnevno. Vrhunac svega je ova situacija da smo „nagrađeni” za naporan rad smanjenjem plata”,  kaže Raosavljević.

1 komentar

  1. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com