Budvani saslušani, čeka se odluka o pritvoru - Volim Podgoricu

Budvani saslušani, čeka se odluka o pritvoru

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović kasno sinoć je salušao predsjednika Opštine Budva Lazara Rađenovića, bivšeg potpredsjednika budvanske opštine Dragana Marovića, zatim savjetnik premijera Aleksandra Tičića, Novaka Klisića, Miodraga Samardžića, Milenka Medigovića i Gorana Bojanića, osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja  i danas će odlučiti da li će im odrediti pritvor.

Podsjećamo da je bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača, koji je prekjuče ujutro uhapšen u akciji Specijalnog tužilaštva pod sumnjom da je sa još 13 osoba oštetio budžet tog grada za više od deset miliona eura, juče je sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem pregovarao o statusu svjedoka saradnika.

Mediji su objavili da je Kuljača dobio status svjedoka saradnika ali iz Tužilaštva nijesu željeli ni da potvrde ni da demantuju ovu informaciju, pozivajući se na tajnost specijalnog istražnog postupka.

Kuljača je sinoć oko 20 časova pušten na slobodu, a Tužilaštvo će zatražiti od policije da mu se dodijeli zaštita, jer se procjenjuje da mu je ugrožena sigurnost.

Policija prekjuče rano ujutro, po nalogu glavnog specijalnog tužioca uhapsila sadašnjeg i bivšeg predsjednika budvanske opštine Lazara Rađenovića i Rajka Kuljaču, zatim kćerku i brata potpredsjednika DPS Svetozara Marovića Milenu Marović Bogdanović i Dragana Marovića, kao i aktuelnog savjetnika u Vladi Aleksandra Tičića. U ovoj akciji uhapšeni su i ostali službenici budvanske opštine Novak Klisić, Snežana Šćepanović, Milojka Kovačević, Miodrag Samardžić, Milenko Medigović, Danijela Marotić i Dragica Popović, bivši direktor firme “Trejd junik” Goran Bojanić, dok njegov kolega Đorđe Pavlović nije dostupan istražiteljima.

Ova hapšenja rezultat su istrage započete još prije četiri godine, kada se posumnjalo da je budvansko rukovodstvo sa privatnom firmom “Trejd junik” sklopilo dil, koji je, prema dokazim Tužilaštva, za Opštinu štetan čak skoro osam miliona eura.

Naime, Opština Budva je prilikom raspodjele prostora u luksuznom centru TQ plaza dobila oko 4.500 kvadrata garažnog prostora, nauštrb ustupanja poslovnog prostora u ovoj površini u korist sporne firme.

Na ovaj način, a s obzirom da je mnogo veća tržišna vrijednost stambenog i poslovnog prostora od garažnog, koji je Opština dobila u sumnjivoj raspodjeli, oni su, kako se sumnja, nanijeli štetu u iznosu od 7.953.408 eura.

Osumnjičeni su kao članovi komisije koja je bila zadužena da izvrši podjelu prostora između Opštine Budva i firme “Trejd junik” potpisali više ankesa ugovora, a u posljednjem, umjesto ranije predviđenih 25 odsto poslovnog prostora u TQ Plaza, Opštini pripada svega 15 odsto.

Drugi osnov za gonjenje uhapšenih, prema tvrdnjama Tužilaštva, jeste gradnja platoa na Jazu iz 2007. godine, uoči koncerta muzičke dive Madone, kada je navodno mimo zakonskih procedura i sprovedenih tendera taj posao dodijeljen privatnoj budvanskoj firmi “Gugi komerc” čiji je investitor Branislav Savić. Time je, kako vjeruju iz Tužilaštva, Budvi nanijeta šteta od preko dva miliona eura.

Vikend novine pišu da iako sinoć nije bilo zvanične potvrde, spekuliše se da je meta Tužilaštva predsjednik Političkog savjeta DPS-a Svetozar Marović, čiji su najbliži srodnici i formalno osumnjičeni u istragama. Prema nezvaničnim informacijama, Kuljača je u Tužilaštvu pričao i o Marovićevoj ulozi u spornim slučajevima i vjeruje se da će upravo on uskoro biti pozvan na saslušanje.

Tužilaštvo je juče odustalo od prijedloga za određivanje pritvora Marovićevoj kćerki Mileni Marović Bogdanović, tašti Marovićevog sina Miloša Dragici Popović, kao i Snežani Šćepanović, Milojki Kovačević i Danijeli Marotić, nakon čega su puštene na slobodu.

Takođe, Tužilaštvo je izdalo naredbu za privođenje Đorđa Pavlovića koji je na spisku osumnjičenih, ali je nedostupan.

Na redu i Akva park

Tužilaštvo trenutno sprovodi još nekoliko istraga u kojima je Kuljača glavnoosumnjičeni. Jedan takav predmet, prema nezvaničnim informacijama, već je spreman za procesuiranje. Riječ je o propaloj gradnji Akva parka na brdu Topliš, za koji je garancije privatnoj firmi dala Opština Budva, i sama na kraju platila ceh. U toku su još dva izviđaja u kotorskom Osnovnom tužilaštvu koje će preuzeti Specijalno tužilaštvo.

(CdM)

1 komentar

  1. *Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com