Danas je Sveti Stefan Vjetroviti: Zašto se zove NAPRASNI praznik i šta ne smijete uraditi! - Volim Podgoricu

Danas je Sveti Stefan Vjetroviti: Zašto se zove NAPRASNI praznik i šta ne smijete uraditi!

Danas je dan otkrića i prenosa moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika. Srdonik apostola Pavla, Jevrejin koji je živio u grčkim oblastima, bio je jedan od prvih đakona koje sveti apostoli rukopoložiše i postaviše u službu jerusalimske sirotinje. Silinom svoje vjere činio je velika čuda, što izazva zavist Jevreja koji nisu prihvatili novu vjeru, te ga nabijediše i osudiše na kamenovanje. Tijelo mu je ležalo dva dana i dvije noći izvan zidina Jerusalima, dok ga jevrejski knez Gamail, potajni hrišćanin, nije sahranio na svom imanju.

Godine 415. Gamail se javi u snu nekom svešteniku i otkri mu tajnu gdje leže mošti Svetog Stefana. On ga sahrani časno na planini Sion.

Sveti Stefan
Sveti Stefan

U Crnogorskom primorju ovaj dan zovu naprasni praznik i mornarska slava, jer je Sveti Stefan činio da brodovi imaju dovoljno dobrog vjetra za jedra. Slavili su ga i mlinari u vjetrenjačama. Tog dana nisu mljeli brašno nego su pravili gozbu ispred mlina, na koju su pozivali svoje mušterije.

Prema predanju koje se može čuti u Hercegovini, neki čovjek izađe na taj dan s porodicom da plasti sijeno, al naiđe Sveti Stefan i oduva i sijeno i porodicu. Domaćina je bacio na daljinu od sedam dana hoda, a ostale na tri dana, pa su se jedva okupili kod kuće i zaklonili.

Slavi se kao krsna slava.

(nadlanu)

2 komentara

  1. Spot up for this write-up, I honestly believe this excellent website wants considerably more consideration. I’ll oftimes be again to see a great deal more, thank you for that information.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com