Poljoprivrednici traže formiranje zaštitne cijene svojih proizvoda - Volim Podgoricu

Poljoprivrednici traže formiranje zaštitne cijene svojih proizvoda

Država bi trebalo da formira zaštitnu cijenu poljoprivrednih proizvoda, kako bi domaći proizvođači mogli da povrate ono što su uložili, smatraju poljoprivrednici.

Veliki broj proizvođača ne može da povrati ono što je uložio jer ne postoje zaštitne cijene, pa su ostavljeni na milost i nemliost trgovačkim lancima koji diktiraju otkupne cijene, prenosi Dan.

Predsjednik Uruženja poljoprivrednika Malesije, Željko Milić, kazao je da su razlike prodajnih cijena u marketima bile od dva do tri puta veće, što su trgovci pravdali porezima i troškovima.

“Od ove godine uvedeno je novo pravilo na osnovu kojeg se otkupna cijena smanjila za oko 20 odsto, odbijanjem ambalaže, što je ozbiljno opterećenje za proizvođaće”, rekao je Milić.

On je dodao da je trgovački lanac Voli prvi počeo sa tim, što su ostali prihvatili. Prema njegovim riječima, prodavci su nemoćni pred nekoliko trgovačkih lanaca koji otkupljuju domaće proizvode.

Predstavnik proizvođača iz Zete, Mladen Aligrudić, kazao je da su otkupne cijene ove godine toliko varirale da se dešavalo da proizvođači nijesu htjeli ni da beru, ni da plasiraju svoje proizovde.

“Konkretno govorim o kupusu, krastavcu, pipunu, dok je recimo za lubenicu ova godina bila zlatna, a za paradajz je bila gora nego prošla, jer je u roku od 15-20 dana cijena paradajza pala na deset do 15 centi, za sada se kreće između 35 i 45 centi, što je prihvatljivo”, rekao je Aligrudić.

On je dodao da je najveći problem uvozna roba koja sa lošijim kvalitetom pravi konkurenciju domaćoj proizvodnji. Prema njegovim riječima, otkupne cijene su oscilirale, od fantastičnih za prvo povrće do neprihvatljivo niskih u špicu sezone.

“Fali nam zaštitna cijena kako bi proizvođači na neki način imali obezbijeđeno i osigurano ulaganje”, naveo je Aligrudić.

On je dodao da domaći konzum može da podnese razliku u cijeni od 20 do 50 odsto u odnosu na veleprodajne cijene, ali je neprohvatljivo da su te cijene 100 odsto skuplje nego u nabavci.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com