Turistička inspekcija uklonila mobilijar sa hotelske plaže “Delfin” - Volim Podgoricu

Turistička inspekcija uklonila mobilijar sa hotelske plaže “Delfin”

Turistička inspekcija jutros je uklonila sav mobilijar sa hotelske plaže “Delfin” u Bijeloj. Kompanija Carine, vlasnika Čedomira Popovića, koja u Bijeloj ima hotel „Delfin” sa četiri zvjezdice već deset godina je zakupac kupališta i imala je do 25. aprila ugovor o zakupu sa Morskim dobrom. Oni su kazali, a što je Morsko dobro i potvrdilo, da su zahtjev za produženje zakupa predali na vrijeme, ali da do danas nisu dobili povratnu informaciju, te da su mislili da je sve u redu, odnosno da su i dalje zakupci plaže. Međutim, Turistička inspekcija jutros je uklonila sav mobilijar sa te plaže. Prema mišljenju Popovića u ovom slučaju zatajili su i Morsko dobro i Uprava za inspekcijske poslove. Osim toga, iz Morskog dobra su demantovali spekulacije da Popović nije uredno izmirivao obaveze prema njima.

“Kako je ugovor sa Morskim dobrom istekao 25. aprila ove godine, obratio sam se 10. februara Morskom dobru za produženje, s obzirom da sam imao velika ulaganja i htio sam da to bude dugoročni zakup kupališta. Do danas iz Morskog dobra nisam dobio odgovor, očekujući da je onda sve u redu”, kazao je Popović Radio Jadranu.

Prema njegovim riječima Inspekcija je došla prije par dana i donijela rješenje, a juče mu je uručeno rješenje da ukloni mobilijar i da u roku od osam dana može da uloži žalbu. “Naravno da smo se žalili, ali jutros je došla inspektorka sa policijom, kamionima „Čistoće” i sve su sklonili. Bez naloga, bez ičega. Čak sam ih zamolio najljubaznije da to ne čine, da prepuste nama, da se ne bi pravio incident, jer imamo goste u hotelu, i to 350 Francuza koji se “čudom čude”.

“Mi smo krenuli da uklanjamo mobilijar, ali policija nije dozvolila, nego su to tovarili u kamione u kojima se odvozi smeće”, rekao je Popović.

On je naglasio da je u četvrtak trebalo da se potpiše ugovor sa Morskim dobrom o dugoročnom zakupu kupališta.

“Ovako je bez potrebe pričinjena ogromna šteta hotelu, Bijeloj, Novom i Crnoj Gori, koji su dobili lošu reklamu”, smatra Popović.

On tvrdi i da je inspektorka postupila vrlo arogantno i neprofesionalno.

“Nije imala razloga da dovodi policiju da snimaju gosti policajce. Ako ovako razvijamo turizam, to nije dobro. Delfin je hotel sa četiri zvjezdice, svojim kupalištem, izvanrednom ponudom i posjetom u dugoročnom zakupu Francuza. Država ima svake godine od milion i po do dva miliona eura od PDV-a i raznih doprinosa”, naveo je Popović.

Po njemu su zatajili u svom poslu iz Morskog dobra kao i u Upravi za inspekcijske poslove. Jer, to su državni organi koji moraju da imaju koordinaciju.

“Ponavljam zahtjev sam proslijedio 10. februara, a juče dobio rješenje inspkecije da imam pravo žalbe deset dana a oni danas, bez naloga, kao da smo u Zimbabveu sa policijom izvršavaju rješenje. Pretrpjeli smo štetu koju nam niko ne može nadoknaditi. Naš tur opetaror je već zabrinut i ugovor nam je doveden u pitanje”, kaže Čedo Popović.

Preduzeće Carine je imalo dugoročni ugovor sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom na pet godina, koji je istekao 25. aprila 2015.

“Kako se kompanija Carine, koja u zaleđu posjeduje hotel Delfin u Bijeloj, obratila Javnom preduzeću za produženje dugoročnog ugovora, započet je postupak u skladu sa važećim planskim dokumentima i izdatim urbanističko-tehničkim uslovima br. 04-1123/1 od 14.04.2010. koji je podrazumijevao drugu fazu izgradnje i uređenja hotelskog i javnog kupališta ispred hotela Delfin u Bijeloj. Kako je taj postupak trajao duže od planiranog, Odluku o objavljivanju Javnog poziva za zakup i izgradnju tog kupališta, UO Javnog preduzeća je donio 15.08.2015, pod brojem 0203-2372/6, koja obuhvata izgradnju tog i još nekoliko kupališta. Ta odluka je upućena na saglasnost Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Vladi Crne Gore, nakon čega će se sprovesti tenderski postupak, a radi se o investiciji od oko 500.000 eura”, saopšteno je iz Morskog dobra.

Kako nije bilo svrsishodno raspisivati dva tendera za kratkoročni i dugoročni zakup iste lokacije, došlo je do “vakuma” između ta dva postupka, zbog čega preduzeće nije moglo aneksirati ugovor sa Javnim preduzećem.

“Javno preduzeće će uputiti zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Ministarstvu finansija, za saglasnost za sezonsko produženje ugovora do raspisivanja tendera za izgradnju”, odgovorili su iz Morskog dobra.

Spekulacije da Popović nije uredno do sada izmirivao obaveze prema JP Morsko dobro, iz tog preduzeća su dmantovali.

“Gospodin Popović je izmirivao svoje obaveze redovno u periodu trajanja ugovora. Ukoliko je preduzeće u čijem je vlasništvu hotel Delfin koristilo dio obale za koji se interesujete nekomercijalno, ne bi trebalo da predstavlja problem to što su njegovi gosti koristili pomenuti prostor do sprovođenja procedure i tendera”, zaključili su iz Morskog dobra.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com