Vlada ne planira preuzimanje otplate kredita za Sozinu - Volim Podgoricu

Vlada ne planira preuzimanje otplate kredita za Sozinu

Vlada ne planira da preuzme vraćanje kredita za gradnju tunela Sozina, jer se obaveze uredno servisiraju iz prihoda od putarine, saopšteno je iz Ministarstva finasija.

U Vladi smatraju da bi preuzimanje obeveze vraćanja kredita za gradnu tunela znatno povećalo zaduženost države, iako je to jedna od opcija koja bi omogućila snižavanje cijene putarine kroz Sozinu, piše Pobjeda.

“Imajući u vidu trenutno stanje duga i obaveza koje država ima po tom osnovu, preuzimanje duga nije opcija. Naročito kada se ima u vidu da se radi o vrlo uspješnom projektu i aktivnostima na osnovu kojih je moguće uredno servisirati obaveze po osnovu kreditnih aranžmana”, kazali su predstavnici Ministarstva i dodali da Monteput uredno servisira obaveze.

Oni su naveli da bi, ukoliko bi država preuzela obavezu otplate kredita, došlo do povećanja nivoa duga i obaveza po osnovu otplate, što bi uzrokovalo i povećanjem potrebe za dodatnim finansiranjem i zaduživanjem.

“To bi ponovo predstavljalo dodatno opterećenje za građane”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Grupa građana je krajem jula pokrenula peticiju za smanjenje cijene proaska kroz tunel Sozina za državljane Crne Gore, koju je do ponedjeljka potpisalo 1,46 hiljada građana.

Peticijom se traži sniženje putarine kroz tunel, čija je gradnja koštala oko 74 miliona eura, sa 2,5 eura na jedan euro za crnogorske državljane. Crna Gora je obezbijedila 50 miliona za gradnju sozine, dok je Evropska investiciona banka (EIB) odobrila kredit od 24 miliona. Godišnja rata kredita sa kamatom iznosi oko 2,2 miliona eura, dok rok za njegovo vraćanje ističe 2030. godine.

Predstavnici Ministarstva nijesu se upuštali u računicu šta bi u finansijskom smislu značilo snižavanje cijene putarine, jer je to u nadležnosti Monteputa.

“Preduzeće Monteput, koje održava i upravlja radom tunela Sozina, raspolaže svim finansijskim pokazateljima, a samim tim i proračunima i projekcijama vezanim za dalji rad”, kazali su iz Ministarstva.

Predstavnici Monteputa tvrde da je inicijativa za snižavanje cijene putarine za njih neprihvatljiva.

“Smanjenje cijene prolaska na jedan euro bilo bi ekonomski neodrživo. Ako neko ima računicu po kojoj će to biti održivo neka ponudi. Priča o smanjenju prolaza kroz Sozinu je populistička. Po tom pitanju smo najjeftiniji u regionu i cijenu nijesmo mijenjali deset godina”, kazali su predstavnici preduzeća.

Oni su dodali da cijenu prolaska drže na minimumu imajući u vidu ekonomsku situaciju u zemlji, ali i da ona ne može biti niža od 2,5 eura.

U peticiji, koja je pokrenuta na sajtu thepetitionsite.com i za koju inicijatori traže deset hiljada potpisa, navodi se da bi bilo uredu da građani Crne Gore imaju znatan popust s obzirom na to da se dio autoputa gradi iz budžeta i da građani mnogo više koriste tunel nego turisti koji dođu na ljetovanje.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com