U POLJOPRIVREDI izgubljeno puno radnih mjesta - Volim Podgoricu

U POLJOPRIVREDI izgubljeno puno radnih mjesta

Problemi sa kojima se suočavaju preduzeća u poljoprivredi treba hitno početi rješavati, jer je u tom sektoru izgubljeno puno radnih mjesta, ocijenili su u Sindikatu poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije i poručili da će radnicima pružiti svu moguću pomoć.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije koji djeluje u okviru Saveza sindikata, Veljko Baošić, kazao je da je u posljednjih nekoliko godina izgubljen veliki broj radnih mjesta i zatvoreno dosta kompanija u poljoprivredi.

„Veliki je broj izgubljenih radnih mjesta u preduzećima koja su se bavila poljoprivredom, među kojima su Ekomeduza Bijelo Polje, Ribarstvo, Rijeka Crnojevića, Nikpek Nikšić, Primorka Bar i druga, ukupno oko 800 do 900 radnih mjesta, što je više od deset odsto ukupnog broja zaposlenih u poljoprivredi u Crnoj Gori“, rekao je Baošić na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da je privatizacija napravila pustoš u toj oblasti i podsjetio na veliki spoljnotrgovinski deficit zbog uvoza baš onih proizvoda koje su preduzeća koja su radila u Crnoj Gori proizvodila.

„U Crnoj Gori je 516 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, što je 38 odsto ukupne površine države i bez obzira na evropske direktive ne bismo trebali da uvozimo ništa“, smatra Baošić.

On je podsjetio da u prodajnim objektima u Crnoj Gori nema domaćih proizvoda.

„Kada bi poljoprivredna preduzeća proizvodila i proizvod donosila na rafove megamarketa, ljudi bi kupovali domaće“, rekao je Baošić.

U poljoprivredi su, kako je dodao, po pravilu i najmanje plate, a samo radnici dvije tri kompanije se mogu pohvaliti da primaju prosječan ili više od prosječnog ličnog dohotka, na primjer u Pivari Trebjesa i Mesoprometu.

Baošić je naveo da su se u SSCG desile promjene i da u narednom periodu pozitivnu energiju treba koristiti za rješavanje problema.

„Kolege na terenu treba da znaju da imaju kome da se obrate za pomoć, da ćemo im pružiti svu moguću i pravnu i logističku i svaku drugu pomoć, da se izbore za svoja prava koja im garantuje Zakon o radu i ostali akti“, poručio je Baošić.

Predsjednik Skupštine SSCG i predsjednik Sindikalne organizacije Pivare Trebjesa, Borislav Delibašić, kazao je da je pored pomoći radnicima, potrebno pomoći i poslodavcima.

„Preduzećemo sve mjere da bismo pomogli radnicima i trudićemo se da SSCG pomogne i poslodavcima, jer ako ne pomognemo poslodavcima da funkcionišu nemamo šta tražiti bolje od tih istih poslodavaca, da ne pomisle da ćemo da preduzimamo neke represivne mjere“, rekao je Delibašić.

(Cdm)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com