Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure stupa na snagu 22. avgusta - Volim Podgoricu

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure stupa na snagu 22. avgusta

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure zvanično će stupiti na snagu 22. avgusta. Da sve bude po protokolu, “Službeni list” je prekjuče objavio ovaj zakon sa datumom od 14. avgusta.

U Crnoj Gori je kredite u “švajcarcima” davala jedino Hipo-Alpe-Adrija banka, koja je obavezna da u roku od 30 dana od dana njegovog stupanja na snagu izvrši konverziju kredita odobrenih u francima po zvaničnom kursu koji je bio na dan sklapanja ugovora po kursu Centralne banke.

Ova obaveza važi i za kredite koje je banka raskinula, pošto kupac nije plaćao rate na vrijeme. Osnovicu za konverziju predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenja ugovora.

Banka je dužna i da po konverziji kredita u eure izvrši nov obračun kredita sa uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Kako je navedeno u zakonu, banka taj obračun mora u roku od 45 dana od stupanja na snagu zakona ponuditi korisnicima kredita.

Za nadzor nad primjenom zadužena je Centralna banka. Zakon je, na prijedlog DF, usvojen u Skupštini 31. jula glasovima opozicije i dijela SDP i manjinskih stranaka. Predsjednik Filip Vujanović ga je potpisao 10. avgusta.

Hipo-Alpe-Adrija banka je saopštila da će postupiti po zakonu i podzakonskim aktima koje pripremi Centralna banka i da neće tražiti ocjenu njegove ustavnosti od Ustavnog suda.

Predstavnici udruženja korisnika kredita, kojih ima oko 600, smatraju da će im biti olakšano vraćanje preostalog duga, pošto će imati fiksni iznos preostale glavnice i vrijednost rate, koji više neće zavisiti od kursa franka prema euru.

Zbog znatnih promjena u kursu na štetu eura, proteklih godina njima je, bez obzira na otplate, rastao iznos glavnice, a rate bile i duplo veće.

(RTCG)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com