Herceg Novi: Mladunče ajkule doplivalo u plićak - Volim Podgoricu

Herceg Novi: Mladunče ajkule doplivalo u plićak

Nesvakidašnji prizor na plaži „Lobelia” na Toploj u Herceg Novom desio se danas oko 13 sati, kada je u plićak doplivala ajkula, dužine metar.

Kupači su je rukama izvadili na kupalište, fotografisali je par minuta i vratili u more. „Strašna” ajkula nije nikog povrijedila. Imala je udicu, koju joj je prisutni mještanin izvadio i vraćena je u more.

Foto: Facebook/Podgorički vremeplov

“Nije ništa neobično da ajkule zalutaju u zaliv, ali brzo izađu, jer je zaliv za njih mali. Dnevno pređu po 100 kilometara”, kazao je Radiju Jadran Aleksandar Joksimović iz Instituta za bilogiju mora u Kotoru.

“Po boji i obliku trbušnih i leđnih peraja, reklo bi se da se radi o mladuncu psa modrulja, Prionace glauca. Inače je pelagična vrsta, drži se otvorenih voda, živi u Jadranu. Hrani se ribom i glavonošcima. Odrasli primjerci su potencijalno opasni za čovjeka. Može dostići dužinu do četiri metra”, pojasnio je Joksimović.

Mladunče se, vjerovatno, zbog nečega dezorijentisalo, jer je zaliv za njih mali i skučen prostor. Obično se tada u panici nasuču na obalu, rekao je sagovornik Radio Jadrana.

Inače, morski psi moraju stalno da plivaju, jer njihove škrge traže stalno svježu vodu i kiseonik u njoj.

“Pohvalno je što su ga kupači vratili u more, kako bi našao put ka otvorenom moru, odnosno pučini”, smatra Joksimović.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com