PROSLAVILA 122. ROĐENDAN: Tajna dugovječnosti najstarije Francuskinje - Volim Podgoricu

PROSLAVILA 122. ROĐENDAN: Tajna dugovječnosti najstarije Francuskinje

Žana Kalman je Francuskinja poznata kao jedna od najdugovječnijih žena u istoriji svijeta. Njen životni vijek trajao je čak 122 godine i 164 dana!

Cio svoj život provela je u francuskom gradiću Arlu, a nadživjela je i ćerku i unuka. Ona je jedina osoba za koju je precizno potvrđeno da je doživjela više od 120 godina,zbog čega je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda.

Javnost je za nju prvi put čula 1988. godine, kada se u rodnom gradu obilježavala stogodišnjica dolaska slikara Vinsenta van Goga, a Kalmanova je bila jedini živi očevidac tog događaja. Dvije godine kasnije, nastupila je u kanadskom filmuVincent and Me, postavši tako najstarija osoba koja se ikada pojavila na filmu.

Cijelog života voljela je da vozi bicikl, a sa ovom aktivnošću je prestala tek kada je napunila 100 godina. Sama je živjela do svoje 110. godine, kada je morala da pređe u starački dom, a pušila je cigarete do 117. godine. Bila je vrlo aktivna i pokretna sve do preloma bedrene kosti neposredno pred 115. rođendan, poslije čega je morala da koristi invalidska kolica. Preminula je 4. avgusta 1997. godine,  u 123. godini života.

Ali, pošto je mnoge zanimalo kako je u svemu tome uspjela, Žana je za života otkrila da je stalno koristila maslinovo ulje u ishrani, ali i za negu kože – svakog dana ga je utrljavala u kožu.

Foto: Shutterstock

Što se tiče ishrane, Žana je nedjeljno jela čak kilogram crne čokolade, a svakodnevno je konzumirala luk, vino, kao i dosta voća i povrća.

Naučnici su željeli da utvrde da li u njenoj priči ima istine i došli do zaključka da je ova starica zaista bila u pravu.

Brojne studije pokazale su da velike količine voća i povrća u ishrani utiču na dugovječnost i sprječavanje brojnih bolesti, uključujući i rak.

Foto: Profimedia

Poznato je da crna čokolada predstavlja pravu riznicu antioksidanata i flavanoida, koji čuvaju srce zdravim. Naučnici preporučuju da poslušate Žanu i svakoga dana pojedete jednu kockicu crne čokolade, ali vodite računa da odaberete onu koja u sebi sadrži najmanje 70 odsto kakaa.

Maslinovo ulje koje je Žana stavljala u svako jelo i utrljavala u kožu puno je nezasićenih masti, koje su odlične i veoma potrebne ljudskom tijelu. Zbog visokog sadržaja, maslinovo ulje sprečava upalne procese u tijelu, održava kožu mladom, ali i značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

(stil)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com