Ratko Mladić sudiji u Hagu: Druže Ori, kad me oslobodite dobićete litar “frontovače” - Volim Podgoricu

Ratko Mladić sudiji u Hagu: Druže Ori, kad me oslobodite dobićete litar “frontovače”

Optuženi general Ratko Mladić obećao je na zasijedanju Haškog tribunala, da će predsjedavajućem sudiji poslati litar rakije “frontovače”, nakon što ga “oslobodi“.

“Kad me budete oslobodili, poslaću vam litru frontovače”, rekao je sudiji general Mladić, obraćajući mu se sa “druže Ori“.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (73) optužen je za genocid Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje kao talaca pripadnika Unprofora, 1992-95.

General Mladić se sudiji Alfonsu Oriju obratio na kraju iskaza svedoka odbrane Žarka Stojkovića, kome je bio kum na vjenčanju u Beogradu, 16. jula 1995, u vrijeme kada je, po optužnici, VRS strijeljala hiljade muslimana iz Srebrenice.

Stojković i njegova supruga Biljana juče su Mladiću dali alibi za taj dan, potvrđujući da je bio na njihovom crkvenom vjenčanju i svadbenom veselju u Beogradu.

Tužilac Piter Mekloski je svjedoka Stojkovića detaljno ispitivao, između ostalog, i o tome šta se na svadbi u beogradskom restoranu “Dva ribara” pilo – vino i šljivovica – i šta je pio general Mladić. 

Stojković je kazao da je Mladić popio malo rakije samo pri zdravici koju je kao kum posvetio mladencima.

Tužilac i sudije željele su da znaju i da li je general Mladić na svadbi pušio, te da li je napuštao sto i odlazio u toalet.

Svjedok je i jedno i drugo negirao, poslije čega mu je zastupnik optužbe pokazao fotografiju na kojoj Mladić za svadbenim stolom, sjedeći do mladenaca, drži cigaretu u ruci.

Po okončanju Stojkovićevog svjedočenja, optuženi Mladić zatražio je da ne prisustvuje raspravi o administrativnim pitanjima, koja je uslijedila zato što odbrana nije imala više svjedoka na raspolaganju.

Pošto ga je predsjedavajući sudija pitao da li se odriče prava da prisustvuje nastavku ročista, Mladić, kome je raspravno vijeće inače zabranilo da glasno govori u sudnici, rekao je: “Druže Ori, odričem se prava i imam potrebu da primim kumove u zatvorskoj jedinici. I kada me budete osloboditi, poslaću vam litru frontovače”.

Prošle nedjelje, alibi generalu Mladiću za dane od 14. do 17. jula 1995. dala je, pred sudom u Hagu, i njegova supruga Bosiljka, koja je posvjedočila da je on te dane proveo sa njom u Beogradu. 

Prema optužnici, veći dio od 7.000 muslimana iz Srebrenice, VRS je upravo tih dana strijeljala na više lokacija u okolini Zvornika.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com