TAČI I ČEKU U ZATVORU! Saborci im došli glave - Volim Podgoricu

TAČI I ČEKU U ZATVORU! Saborci im došli glave

Specijalni sud za ratne zločine OVK i istražni policajci s Kosova prikupljaju dokaze protiv Hašima Tačija, ministra spoljnih poslova i zamjenika premijera samoproklamovane vlade Kosova, kao i protiv nekoliko bivših i aktuelnih kosovskih funkcionera i poslanika, piše prištinski dnevnik Bota sot.

Ovaj list je na naslovnoj strani objavio fotografije bivših pripadnika OVK koje bi, kako navode, Specijalni sud mogao optužiti za zločine.

Sam vrh Kosova

Na fotografijama se, pored Tačija, nalaze i predsjednik i potpredsjednik parlamenta Kosova Kadri Veseli i Džavit Haliti, bivši premijer i glavni komandant OVK Agim Čeku, poslanici u parlamentu Kosova Šaip Muja, Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, Azem Sulja, Fatmir Ljimaj, Lahi Brahimaj, kao i bivši komandant OVK od 1997. do 1999. godine Bislim Zirapi.

U tekstu s naslovom „Komandante rata će istražiti i njihovi saborci“ dnevnik Bota sot navodi i da Specijalnom sudu počinju da se priključuju istražni policajci Kosova. Ovi policajci, navodno, kako piše ovaj list, strepe od toga da se pridruže međunarodnoj ekipi jer se plaše da će u Prištini biti optuženi za istragu protiv svojih prijatelja i saboraca.

Otmice, pranje para

– Prije tri mjeseca su me zvali i rekli da žele da budem istražilac – poručio je navodno za Bota sot prije tri mjeseca jedan od policajaca koji je pozvan da učestvuje u istrazi.

Inače, kako saznaje portal Sputnik Srbija, ubistvo 14 srpskih žetelaca civila, 23. jula 1999. godine u Starom Grackom, moglo bi da bude prvi slučaj pred Specijalnim sudom za zločine OVK. Za ovaj zločin, kako pišu, odgovoran je ogranak OVK Fortuna. Podsjetimo, ranije se spekulisalo da će se pred ovih sudom naći predmeti u vezi sa trgovinom organima, otmicama, ubistvima srpskog i nealbanskog stanovništva, kao i s pranjem para.

Sigurni u sebe

Formiranje suda se već izvesno vrijeme prolongira, a poslednji put prije nekoliko dana poslanici opozicije su zatražili da Ustavni sud da ocjenu ustavnosti odluke o formiranju Specijalnog suda. Najglasniji su bili poslanici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, a upravo će se njegov rođeni brat, Daut, kako piše Bota sot, naći na udaru novooformljene institucije.

Petrit Selimi, zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova i najbliži saradnik Hašima Tačija, ove navode nije želio da komentariše.

– Medijske spekulacije balkanskih tabloida nisu osnova ni za pravdu ni za neki ozbiljan razgovor s novinarima – kratko je Selimi prokomentarisao za Kurir, dok je Tači svojevremeno rekao da nema čega da se plaši, a da su priče o njegovoj umješanosti u trgovinu organima čista fantazija!

– To s trgovinom organa je čista fantazija. Proizvod propagande naših neprijatelja, koji se bave klevetama otkad su izgubili rat. Vjerujem u istinu – kazao je on.

Politička odgovornost

Iako Tači u najmanju ruku snosi političku odgovornost, politički analitičar Dušan Janjić sumnja da će aktuelni šef diplomatije Kosova odgovarati za zlodjela OVK.

– Hašim Tači je sam pred izbore 2014. potpisao izjavu da će se odazvati sudu ukoliko bude pozvan. Njegova pozicija je bila takva da je on imao političku odgovornost. On nije bio komandant, on je bio politički komesar i ne vjerujem da će njemu Sud suditi. Nije nemoguće da on bude pozvan u svojstvu svjedoka, i da se zbog toga pojavi u Sudu, ali ne vjerujem da može biti okrivljeni – navodi Janjić, prenosi Kurir.

1 komentar

  1. Hello, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, could test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a large portion of people will leave out your excellent writing due to this problem.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com