NAUKA JE ODGOVORILA Zašto su psi toliko srećni kad nas vide? - Volim Podgoricu

NAUKA JE ODGOVORILA Zašto su psi toliko srećni kad nas vide?

Ukoliko ste vlasnik psa sigurno znate o čemu govorimo. Vraćate se iz prodavnice u kojoj ste bili veoma kratko, čitavih 5 minuta, otvarate vrata, a vaš pas se zalijeće ka vama kao da vas nije vidio godinama. Skakanje, lizanje, umiljavanje, lavež dočeka vas svaki put kada dođete kući… „Gdje si bio?“, „Zašto si me ostavio?“, „Obećaj da ćeš sledeći put i mene da vodiš!“ samo su neke od rečenica koje možete pročitati na tom srećnom licu. Zašto je to tako? Zašto baš psi tako reaguju, dok druge životinje ne ispoljavaju tu sreću u tolikoj mjeri?

Nauka je odgonetnula ovu zagonetku, pa stručnjaci kažu da za to postoje dva razloga:

1.Preci pasa su vukovi.
2.Psi su radoznali.

Evo objašnjenja prvog razloga:

Prije nego što su postali naši ljubimci i vjerni prijatelji psi su bili mnogo sličniji vukovima. U svijetu vukova lizanje po licu i pokazivanje emocija kada ugledaju sebi drago biće je pozdrav dobrodošlice.

-Za vukove je lizanje ono što je za ljude rukovanje. Ližući člana čopora koji od nekud dolazi vuk saznaje i da li je taj drugi vuk večerao i da li donosi nešto i za čopor. – smatra Gregori Berns, naučnik koji je proučavao ponašanje pasa.

On je istraživao kako psi vide ljude i došao do podatka da je za ovaj odnos miris veoma važan:

-Miris vlasnika je taj koji izaziva sreću u psu. Ipak nijedan drugi miris, čak ni miris drugog psa sa kojim živi ne izaziva toliku sreću kod psa. Psi nas doživljavaju kao nešto veoma vrijedno i za nas vlasnike imaju posebne emocije koje ne pokazuju ni prema kom drugom biću.

Drugi pomenuti razlog pseće sreće je njihova radoznalost. Psi nas, po riječima Bernsa ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što im je sa nama život zabavan, nudimo im nova iskustva, vodimo ih na različita mjesta, iznenađujemo ih a njihovoj prirodi to prija.

Psima je bez vlasnika dosadno pa je i to razlog njihove radosti kada se vlasnici pojave na vratima. Ipak, naučnici kažu da su psi i ljubomorni na svoje vlasnike jer “stalno negdje moraju da idu”.

-Pas gori od želje da sazna gdje ste bili, onjušiće vas da sazna da li ste bili sa drugom životinjom, da li ste ga iznevjerili, i naravno, na kraju – da li ste im donijeli hranu! – kaže Gregori Berns.

Bez obzira šta je razlog te silne sreće, kad god dođete kući gdje vas čeka pas, pomazite ga, izljubite i poigrajte se sa njim. Pokažite mu da vam je sa njim ipak najljepše…

(zivotinje.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com