Raspisan se tender za koncesije za mineralnu vodu - Volim Podgoricu

Raspisan se tender za koncesije za mineralnu vodu

Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravu za vode da pripreme i sprovedu tender za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju mineralne vode Rada sa izvorišta Čeoče u Bijelom Polju i obezbijede proizvodnju u skladu sa propisima.

Vlada je Ministarstvo ekonomije zadužila da Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i Upravi za vode dostavi dokumentaciju o dosadašnjoj proizvodnji mineralne vode sa tog izvorišta. Vodu proizvodi preduzeće Bjelasica Rada.

U Informaciji o postupku proizvodnje mineralne vode Rada sa izvorišta Čeoče, koju je danas razmatrala Vlada, navedeno je da je Bjelasica Rada u početku poslovala kao društveno preduzeće i proizvodnja i flaširanje mineralne vode je u početku bila bez ugovora o koncesiji.

Prvi Ugovor o koncesiji je zaključen 4. marta 1999. godine sa periodom važenja od deset godina, nakon čega je on produžen u skladu sa Zakonom o koncesijama na pet godina.

Kao pravni osnov za zaključivanje Ugovora o koncesiji je poslužio Zakon o rudarstvu iz 1993. godine koji ne daje jasnu odrednicu da se proizvodnja i flaširanje mineralne vode smatra rudarskom djelatnošću.

Važećim Zakonom o rudarstvu iz 2008. godine je definisano da se mineralnim sirovinama u smislu ovog zakona smatraju i mineralne i geotermalne vode iz kojih se dobijaju korisne mineralne sirovine.

Međutim, kako kažu iz Vlade, proizvodni proces u fabrici vode Bjelasica Rada se obavlja tako da se voda flašira i plasira na tržište, a ne proizvode se korisne mineralne sirovine iz mineralne vode.

“U prilog navedenome stoji i činjenica da je za proizvodnju i flaširanje mineralne vode Rada nemoguće izdati odobrenja i saglasnosti koja se u skladu sa Zakonom o rudarstvu izdaju za eksploataciju čvrstvih mineralnih sirovina, već su ovi postupci definisani, između ostalog, Pravilnkom o bližim zahtjevima koje u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava prirodna mineralna, stona i izvorska voda za piće”, objašnjeno je u Informaciji.

Konstatovano je da na postupak proizvodnje i flaširanja mineralne vode Rada fabrici Bjelasica Rada treba primjenjivati Zakon o vodama, kao i propise donijete na osnovu njega.

“Primjenom propisa iz oblasti voda će se postići bolja kontrola postupka proizvodnje i kvaliteta dobijenog proizvoda – flaširane mineralne vode za piće”, ocijenili su u Vladi.

Uzimajući u obzir hemijske karakteristike, zakonski okvir i praksu zemalja iz okruženja i Evropske unije, preporuka je da se postupak proizvodnje i flaširanje mineralne voda Rada obavlja u skladu sa propisima iz oblasti voda.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com