Andrija Jovićević lider DF-a? - Volim Podgoricu

Andrija Jovićević lider DF-a?

Bivši ministar unutrašnjih poslova Andrija Jovićević najozbiljniji je kandidat za mjesto novog lidera Demokratskog fronta DF.

Sa Jovićevićem koji živi posljednjih godina u Beogradu, planirani su razgovori o preuzimanju liderske funkcije u Frontu nakon protesta koji su zakazani za 27. septembar, saznaje Pobjeda.

Ako razgovori čelnika Fronta sa Jovićevićem urode plodom, kao što se očekuje u vrhu te političke grupacije, bio bi to Jovićevićev povratak na političku scenu u Crnoj Gori nakon više od 13 godina, kada je bio prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova u Vladi Mila Đukanovića.

Sa te funkcije je smijenjen odlukom premijera zbog vrlo intrigantne uloge u „aferi S.Č“ koja je tresla crnogorsku političku scenu.

Mjesto predsjednika DF-a je upražnjeno nakon što je Miodrag Lekić u martu ove godine napustio tu političku grupaciju i formirao Demos.

Za Pobjedine izvore iz DF-a Mandićevo pominjanje Jovićevića u ovom trenutku nije slučajnost, imajući u vidu da se ime bivšeg ministra unutrašnjih poslova prvi put u otvoreno dovelo u vezu sa formiranjem snažnog opozicionog bloka.

U februaru 2006, u jeku referendumske kampanje za povratak nezavisnosti Crne Gore, i Andrija Jovićević je pokušao da se vrati u politički život Crne Gore: pojavio se kao jedan od organizatora političkog bloka koji je bio protiv projekta nezavisnosti.

Bio je dio „alternativne četvorke“, koju su osim njega činili Predrag Bulatović, Nebojša Medojević i Miodrag Lekić, bloka koji se otvoreno protivio organizaciji crnogorskog referenduma, ukazujući da ne postoje uslovi za demokratsko izjašnjavanje crnogorskih građana.

Već tada Jovićević je imao zavidne međunarodne konekcije, u Vašingtonu i na drugim međunarodnim adresama. Projekat je ipak propao, iako je bio indirektno podržan od nekih aktera iz međunarodne zajednice. Jovićević se posljednjih godina nije pojavljivao u javnosti ali je, prema pouzdanim saznajima Pobjede, održavao intenzivne kontakte sa više lidera opozicije.

8 komentara

  1. The the next occasion Someone said a blog, I really hope who’s doesnt disappoint me about this blog. After all, I know it was my choice to read, but I just thought youd have some thing intriguing to talk about. All I hear is really a number of whining about something you could fix in case you werent too busy seeking attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com