Hapšenja u Budvi posljedica unutarpartijskog obračuna - Volim Podgoricu

Hapšenja u Budvi posljedica unutarpartijskog obračuna

Hapšenje budvanskih funkcionera posljedica je unutarpartijskog obračuna, koji ima za cilj eliminisanje političke konkurencije i zadovoljenje briselskih i vašingtonskih kriterijuma, ocijenjeno je iz Demosa.

“Nameće se sumnja da je pomenuti slučaj posledica unutarpartijskog obračuna, koji ima za cilj istovremeno eliminisanje političke konkurencije i zadovoljenje briselskih i vašingtonskih kriterijuma, a sve preko navodno nezavisnih institucija”, ocijenio je odbornik Demosa u Glavnom gradu Boris Pejović.

U suprotnom, kako je ocijenio, za očekivati je da se postupak pokrene i za protagoniste raznih afera i u Glavnom gradu.

Pejović je naveo primjer, kako tvrdi, prekoračenja ovlašćenja bivšeg gradonačelnika u slučaju “Carine”, koje, kako je podsjetio, ima za posledicu imovinsku korist za to preduzeće i štetu za Glavni grad od 11 miliona eura.

Pejović je ukazao na utvrđivanje Kombinata aluminijuma Podgorica biznis zonom, na osnovu čega se, kako je rekao, vlasnik oslobađa obaveza plaćanja više desetina miliona eura naknade za komunalno opremanje na preko dva miliona kvadratnih metara zemljišta, kao i na netransparentnost prilikom dodjele više od 600 stanova u ime Glavnog grada.

“Zar ovi slučajevi ne daju dovoljno osnova da nadležne institucije konačno pokrenu postupak i eventulano donesu pravosnažnu presudu”, upitao je Pejović.

On je naveo da,bez obzira što su crnogorske institucije, zadužene za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, po podacima nevladinih organizacija od 2007. godine, potrošile preko 100 miliona eura, nije donešena niti jedna pravosnažna presuda za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Pejović je ukazao na rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament, u kojoj se navodi “zabrinutost da je i pored značajnih finansijskih sredstava koja su usmjrena od strane međunarodnih donatora vlastima, samo ograničen napredak napravljen u borbi protiv korupcije što ostaje prijetnja adekvatnom funkcionisanju i stabilnosti demokratskim institucijama, vladavini prava i ekonomskom razvoju“.

On je podsjetio da je u Glavnom gradu političko tijelo preuzelo ingerencije tužilačkih organa, tako što je aktuelni gradonačelnik od odbornika skupštinske većine formirao Komisiju koja je izvršila uvid u sumnjivu dokumentaciju o pojedinim aktima za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika, zaključivši da nema ništa sporno.
što je, kako ocjenjuje, paradoksalni momenat.

“Osim što se u potpunosti obesmišljava sudska grana vlasti, ovakav formalni potez ima za cilj da opravda neprincipijelnu postizbornu koaliciju u Glavnom gradu”, ocijenio je Pejović.

Prema njegovim riječima, zato ne čudi kritički osvrt i u izvještaju Stejt dipartmenta, koji konstatuje da je korupcija jedan od najvećih problema i kada su u pitanju ljudska prava u Crnoj Gori.

“Tamo se navodi da korupciju u Crnoj Gori karakteriše nekažnjivost, favorizovanje određenih političkih struktura, nepotizam, kao i selektivno procesuiranje političkih i društvenih suparnika, a dodaje se da uprkos tome što pojedini mediji i neke nevladine organizacije ukazuju na različite skandale do sada nije bilo konkretnih rezultata”, precizirao je Pejović.

Prema njegovim rijčima, uprkos izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija, predstavnici lokalne vlasti na poslednjoj sjednici opštinskog parlamenta tvrdili su da u organima lokalne samouprave nije bilo elemenata koruptivnih radnji.

Takav stav je, kako je ocijenio, u sukobu i sa mišljenjem građana, koji u istraživanju javnog mnjenja doživljavaju korupciju kao jedan od najvećih problema u funkcionisanju organa lokalne samouprave.

“Upravo od rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala zavisi kako kvalitet života građana, tako i dinamika procesa integracija u Evropsku uniju”, zaključio je Pejović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com