Javni dug Crne Gore najmanji u regionu - Volim Podgoricu

Javni dug Crne Gore najmanji u regionu

Nekadašnje države Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije muku muče sa visokim javnim dugom. Najviše duguje Hrvatska, dok je u najboljem položaju naša država, koja je, prema posljednjim podacima Ministarstva finansija, dužna skoro 2,4 milijardi eura ili 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pojedinačno, po najvećem javnom dugu, ubjedljivo prednjači Hrvatska. Dug naših susjeda, koji su prije dvije godine postali 28 članica Evropske unije dostigao je 37 milijardi eura, što je preko 87 hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). U odnosu na Crnu Goru dug Hrvatske je 15 puta veći, prenose Vikend novine.

Na drugom mjestu je Slovenija koja duguje skoro 31 milijardu eura, a na trećem Srbija sa javnim dugom od preko 24 milijarde eura (71,8 BDP). Ukoliko dugovanja Slovenije i Srbije uporedimo sa našim, javni dug pomenutih država je od crnogorskog veći 13, odnosno 10 puta.

Sa druge strane, dugovanja Bosne i Hercegovine, Makedonije su znatno manja. Bosanci duguju 5,7 milijardi eura, a Makedonci 3,26 milijardi. Naša država se može pohvaliti sa najmanjim javnim dugom i nalazi se u najboljoj poziciji od svih bivših država SFRJ.

Kako su ranije prenijeli mediji u regionu, najveći dug ima Mađarska, (83,4 milijarde eura), dok je Grčka van konkurencije sa 304 milijarde eura, ili 168 odsto BDP Najzaduženiji su Japan koji je sa 246 odsto udjela duga u BDPu ispred Grčke, a potom i Italija sa 135 odsto BDP-a.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com