KAKO DA NATJERATE GAZDU DA VAS ISPLATI: Uputstvo koje ne može da omane! - Volim Podgoricu

KAKO DA NATJERATE GAZDU DA VAS ISPLATI: Uputstvo koje ne može da omane!

Radili ste nedjelju, dvije, mjesec, dva, tri kod nekog gazde neprijavljeni i on vam nije platio. Dobrodošli u klub!

Izgleda kao da mu ništa ne možete, niste bili prijavljeni, nemate nikakav dokaz da ste radili tamo. Ne možete da ga tužite. Za zakon vi ne postojite. Zakon nije na vašoj strani.

Dobra vijest je da imate dva moćna oružja na raspolaganju: internet i društvenu podršku!

Na internetu mu za nedjelju dana možete napraviti pakao. Gazdi i njegovoj firmi ćete za samo par dana bespovratno upropastiti reputaciju. Što je najbolje, prijatelji, rodbina i svi ostali će biti uz vas, jer je vaša borba pravična.

Na internetu, vi njemu možete napraviti daleko veću štetu nego on vama. Reputacija firme košta, o da, veoma košta, u marketing se ulažu hiljade i hiljade eura. Lažni imidž firme građen godinama možete srušiti za svega par dana, kao kulu od karata.

UPUTSTVO ZA NAPLATU OSTVARENE ZARADE

  1. Upozorite gazdu da imate načina da zaštitite svoje interese, da će najjeftinije proći isplatom vaše zarade, i ostavite mu razuman rok da vas isplati. Ukoliko vam pristupi ljudski i bude spreman da razgovara, pokušajte da postignete neki dogovor.
  2. Ukoliko nastavi da vas ponižava i ne da platu, objasnite mu pravila igre. Vi ćete svaki dan kontinuirano urušavati reputaciju njegove firme, dok vam ne isplati zarađeno. Jasno ga upozorite da je ovo nepovratan proces, da će se šteta iz dana u dan povećavati, a nakon isplate neće moći da je u potpunosti sanira.
  3. Otvorite WordPress ili bilo koji drugi blog. Blog nazovite imenom i prezimenom gazde ili nazivom firme, plus neki opisni pridjev (budite maštoviti). Otvorite više blogova pod različitim nazivima.
  4. Napišite ukratko nešto o tome kako vas je prevario. Nemojte mnogo da smarate, ljudi onda neće čitati. Nemojte ni mnogo da kukate, ljudima je dosta kuknjave. Napišite nešto u stilu: kakva budala, mislio je nešto da ućari, a gadno se zajebao.
  5. Objavite vaš tekst na desetak različitih blogova, sa različitim naslovima. Obavezno u naslovu navedite ime i prezime gazde i naziv firme, zajedno sa riječju prevara i slično. Ukoliko firma sarađuje sa inostranstvom, izbacite i par naslova na engleskom (imate Google translator ).
  6. U svaki članak obavezno ubacujte sliku. Sliku osobe koja je otuđila vašu zaradu. Sliku obavezno nazovite punim imenom i prezimenom te osobe. Možete ubaciti i sliku firme. Ukoliko se ciganija oduži, možete preko čela te osobe početi da dodajete natpis: LOPOV, PREVARANT i slično. Ovo je prilično radikalna mjera, prvih nedjelju dana je nikako nemojte primijenjivati.
  7. Budite aktivni na društvenim mrežama (obavezno Facebook ), tamo imate najveću podršku. Niko ne voli poslodavce koji ne isplaćuju radnike. Postavljajte nove statuse o tome šta se dešava, dijelite članke i slike po fejsu, prijateljima na zid, i po raznim grupama. Neka narod sazna istinu!
  8. Možete postaviti gazdinu sliku na Youtube , uz neku muzičku podlogu, obavezno sa imenom, prezimenom i pogrdnom rječju u naslovu. Youtube se dobro kotira i automatski prikazuje sliku u Google pretrazi. Pravite od toga zabavu, i gledajte da bude zabavno vama i vašim prijateljima na fejsu.
  9. Možete poslati vijest i medijima, ali ne očekujte da će pustiti.Neplaćeni radnici su dosadna i svakodnevna pojava u Crnoj Gori i drugim balkanskim državicama, to više niko ne objavljuje. Bolje se pouzdajte u sredstva koja su vam na raspolaganju.
  10. Ukoliko gazda izgubi kompas i počne da vam prijeti, odmah prijavite prijetnje policiji. Prijetnja je ozbiljno krivično djelo za koje će takođe morati da odgovara. Podsjetite ga da još uvijek može da prođe relativno jeftino isplatom vaše zarade. Vi imate svako pravo da širite istinu.
  11. Kad vam isplati vašu zaradu, prestanite sa izbacivanjem novog materijala. Niste dužni ništa da skidate sa neta, osim ako se tako ne dogovorite. Uzeo je još vašeg vremena, a vaše vrijeme košta.
  12. Ukoliko ipak ne isplati vašu zaradu, možete prestati kad se smorite, ali nikako prije kraja prve sedmice. Google će biti preplavljen. Slike i tekstovi će godinama nakon toga stajati na netu. Ako i ne dobijete svoje pare, pravda će biti zadovoljena.Reputacija firme je upropaštena i trajno povezana sa rječju prevara. Novi poslovni saradnici i klijenti, kada biraju između dvije firme, ako je jedna povezana sa prevarom, nikako neće izabrati nju.
  13. Na kraju krajeva, biće vam mnogo lakše. Pokušao je da vas prevari, al se debelo prevario.

    Na zahtjev čitalaca, ubačena još jedna stavka (edit 18. sep):

  14. “Poslednje, ali ne najmanje važno, obezbijedite neki dokaz da ste radili kod dotičnog zlikovca (prepisku mejlom, sms poruke, snimak telefonom, svjedoke), ukoliko pokuša da vas tuži za klevetu. Tako će zakopati sebe još dublje jer je počinio više ozbiljnih djela (neprijavljivanje radnika, neplaćanje radnika, utaja utaja poreza i doprinosa).”

(Važna napomena: recept je uspešno primijenjen i radi.)

Autor: Damjan Pavlica

1 komentar

  1. Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com