Oduzimanje imovine stečene kriminalom najefikasniji lijek - Volim Podgoricu

Oduzimanje imovine stečene kriminalom najefikasniji lijek

Prijedlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću mogao bi doprinijeti prevenciji činjenja krivičnih djela, smatra advokat Zoran Piperović, ocjenjujući da je ekonomsko slabljenje kriminala najefikasnije rješenje.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Prijedlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću kojim se proširuje katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost proširenog oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Piperović smatra da Vlada, usvajanjem Prijedloga, nije izmislila ništa novo, već je i zakasnila.

“To je trebalo da se uradi odavno, ako ni zbog čega drugog, onda zbog onih koji vrše funkciju u ime države”, kazao je Piperović agenciji MINA.

On je naglasio da oduzimanje imovinske koristi stečene na nezakoniti način predstavlja adekvatnu kaznu, ali je i najefikasniji vid prevencije.

Prema riječima Piperovića, trebalo je i ranije uvesti oduzimanje imovinske koristi, jer bi to bila velika „brana“ za one koji stiču korist zloupotrebljavajući svoju funkciju.

„Postojanje te norme u zakonu brana je za potencijalne počinioce krivičnih djela. Pozdravljam takvu odluku vlasti”, naveo je Piperović.

Uvođenjem norme o oduzimanju imovinske koristi jasno se svima stavlja do znanja „šta ih čeka ukoliko izvrše takvo kršenje zakona“.

„Najbolji način je oduzimanje imovine, odnosno ekonomsko slabljenje kriminala“, naglasio je Piperović.

Udarac po džepu je, kako je dodao, najbolji i najefikasniji način.

„Svako može da uđe u zatvor i da izađe iz njega a da mu ostane imovina. Počinioci često rizikuju svjesno da to odrade, pa kad izađu i izrobijaju svoju kaznu oni su bogataši. Onoga trena kad mu oduzmete imovinu stečenu na kriminalan način, tada ste ga pravo kaznili“, rekao je Piperović.

Prema njegovim riječima, prava sankcija postoji kada se neko ko je kriminalnom radnjom stekao imovinu vrati u ekonomsku poziciju u kojoj je bio prije izvršenja protivpravne radnje.

“Kad ga ostavite onako kako je bio prije izvršenja krivičnog djela, onda je to prava sankcija”, poručio je Piperović.

On smatra da u tekstu Prijedloga zakona nema ništa sporno a da će jedino problematično, kada bude usvojen, biti sprovođenje u Crnoj Gori.

Piperović je ukazao i na to da su pojedinci, imovinu stečenu na nezakonit način upisivali na tuđa, a ne na svoje ime.

Problem će, kako je objasnio, biti izboriti se i sa tom pojavom.

Prema njegovim riječima, postoji opasnost da Crna Gora neće imati dovoljno kadrovskih i operativnih kapaciteta da odmah na adekvatan način primijeni zakon.

„Treba naći operativan način da se utvrdi na koga se vodi nekretnina a ko je počinio krivična djela“, kazao je Piperović.

Za to bi, kako smatra, trebalo da postoje specijalni i istraživački timovi koji će moći za nekretnine i drugu imovinu da provjeravaju ko je i na koji način uknjižio ono što je stekao.

„Bojim se da će to u Crnoj Gori ići malo teže, upravo zato što je već uknjiženo i to možda već nekoliko milijardi eura nekretnina na tuđe ime“, kazao je Piperović.

1 komentar

  1. This is really appealing, You’re a rather effective article writer. I’ve registered with your feed plus look forward to viewing all of your superb write-ups. Plus, I’ve got shared your website inside our myspace.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com