Što se događa s tijelom kada prestanemo da pijemo sokove? - Volim Podgoricu

Što se događa s tijelom kada prestanemo da pijemo sokove?

Koliko god slatki i ukusni bili, sokove treba zamijeniti vodom. A ako to učinite, evo kakav će preporod vaše tijelo doživjeti…

Rjeđe ćete imati glavobolje i imat ćete bolju koncentraciju

Istraživanja su pokazala da sokovi mogu da povećaju rizik od nastanka glavobolje. Jednom kada u potpunosti prestanete da pijete sokove, primjetićete da su glavobolje mnogo rjeđe i da je koncentracija mnogo bolja. Sokovi sadrže hemijska jedinjenja i vještačke zaslađivače koji utiču na hemijski sastav u mozgu, način na koji živci međusobno komuniciraju i uopšteno na funkcionisanje mozga. To može da uzrokuju glavobolju, anksioznost i nesanicu.

Bolje ćete osjećati ukus hrane

Kada u potpunosti prestanete da pijete sokove, vrlo brzo ćete primjetiti da bolje osjećate ukus hrane. Vještački zaslađivači iz sokova su toliko intenzivni za ukusne receptore da namirnice, čiji je intenzitet ukusa normalan, postaju bezukusne. Aspartam je, na primjer, čak 200 puta slađi od kristal šećera. Sokovi će, umjesto da zadovolje vašu žudnju za slatkim, tu žudnju dodatno povećati.

Počećete da gubite suvišne kilograme

Ako ste sokove prestali da pijete zbog gubitka kilograma, dobra vijest je da ćete vrlo brzo početi da primjećujete rezultate. Gubitak suvišnih kilograma ćete prvo početi da primjećujete na području stomaka. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija sokova može da poveća rizik od nastanka gojaznosti za čak 65%. Takođe, treba da znate da sokovi mogu da povećaju rizik od nastanka metaboličkog sindroma čije su karakteristike visoki krvni pritisak, visok nivo trigliciredia i visok nivo šećera u krvi.

Kosti će biti zdravije

Prestanak konzumacije sokova je jedan od najboljih načina da poboljšate zdravlje kostiju i smanjite rizik od nastanka fraktura. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija sokova za čak 14% povećava rizik od nastanka frakture kuka. Sokovi mogu da smanje procenat koštane mase i da povećaju rizik od nastanka osteoporoze.

Vaš stav prema hrani će se promjeniti

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno piju sokove, češće donose loše odluke po pitanju ishrane, u odnosu na osobe koje rijetko ili nikada ne piju sokove. Kada eliminišete sokove, vrlo vjerovatno ćete početi da donosite bolje prehrambene odluke.

Bolje ćete podnositi alkohol

Kada alkohol miješate sa sokovima, brže ćete se napiti jer se koncentracija alkohola u krvi brže povećava. A kada alkohol miješate s kofeinom, osim što ćete se brže napiti, povećavate rizik od nastanka dehidracije tijela.

Smanjćete rizik od nastanka dijabetesa tipa 2

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju sokove, imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Takođe, povećava se rizik od nakupljanja masti na području abdomena, dolazi do neuravnoteženog nivoa insulina i počinje da se povećava nivo šećera u krvi. Nedavno istraživanje naučnika iz Japana je pokazalo da muškarci srednje životne dobi koji svakodnevno piju sokove, imaju drastično veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 u narednih sedam godina.

Podstaći ćete funkcionisanje bubrega

Kada u potpunosti prestanete da pijete sokove, bubrezi će početi bolje da funkcionišu. Počeće bolje da čiste toksine iz tijela, stabiliziraće nivo šećera u krvi i bolje će apsorbovati minerale. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje svakodnevno piju sokove, imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka problema u radu bubrega.

(centarzdravlja.hr)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com